Ostre sushi z chrupiącym awokado

Składniki

Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki

400 g

Ocet ryżowy

150 ml

Cukier

60 g

Nori

10 sztuk

Awokado

4 sztuki

Mąka

4 łyżki

Jajka

2 sztuki

Mleko

50 ml

Panko

300 g

Majonez

4 łyżki

Kolendra świeża

do smaku

Liczba porcji

10 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Składniki

Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki

400 g

Ocet ryżowy

150 ml

Cukier

60 g

Nori

10 sztuk

Awokado

4 sztuki

Mąka

4 łyżki

Jajka

2 sztuki

Mleko

50 ml

Panko

300 g

Majonez

4 łyżki

Kolendra świeża

do smaku

Sposób przygotowania:

Każdą sztukę awokado pokroić na 8 części (w kształcie łódek). Obtoczyć je w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Zanurzyć w mleku wymieszanym z jajkiem i panierować w panko.

Smażyć na gorącym oleju (180°C) przez 3 minuty do czasu uzyskania złotego koloru, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze.

Pepitki gotować 8 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Zachować proporcje 5:1. Następnie wylać wodę, ale nie płukać. Połączyć cukier z octem i wymieszać z przygotowanymi wcześniej Pepitkami. Odstawić do ostygnięcia.

Umieścić kawałek nori na bambusowej macie. Zwilżyć wodą. Następnie rozłożyć ok 75 – 80 g wcześniej przygotowanych Pepitek na 3/4 powierzchni. Majonez połączyć z sosem sriracha i świeżą kolendrą.

Posmarować nim rozłożone na nori Pepitki. Rozłożyć chrupiące awokado.

Sposób podania:

Zwinąć matą w okrągłe rolki, a następnie pokroić na porcje.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację