Pepitki z grzybami, karczochami i szparagami

Składniki

Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki

200 g

Mieszanka grzybów

800 g

Szparagi zielone

30 szt.

Karczochy Krojone

250 g

Orzechy laskowe

50 g

Szczypiorek

40 g

Olej z orzechów laskowych

150 ml

Ocet jabłkowy

250 ml

Śmietana roślinna

75 ml

Ocet cytrynowy

50 ml

Rzeżucha

10 gałązek

Oliwa wędzone warzywa Manufaktura Łagowski

100 ml

Sól

do smaku

Liczba porcji

10 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Składniki

Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki

200 g

Mieszanka grzybów

800 g

Szparagi zielone

30 szt.

Karczochy Krojone

250 g

Orzechy laskowe

50 g

Szczypiorek

40 g

Olej z orzechów laskowych

150 ml

Ocet jabłkowy

250 ml

Śmietana roślinna

75 ml

Ocet cytrynowy

50 ml

Rzeżucha

10 gałązek

Oliwa wędzone warzywa Manufaktura Łagowski

100 ml

Sól

do smaku

Sposób przygotowania:

Zamrożoną Mieszankę grzybów podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek. Posolić. Zredukować płyn, aby uzyskać głębszy smak. Pepitki gotować 8 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą. Schłodzoną mieszankę grzybów i pepitki wymieszać dokładnie z olejem z orzechów i octem jabłkowym. Wstawić do lodówki na całą noc, aby smaki się połączyły. Karczochy ugotować na parze ok. 8 minut, po schłodzeniu zblendować ze śmietanką sojową i octem cytrynowym na gładki krem.

Uprażyć orzechy i pokroić na duże kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. Tuż przed wyserwowaniem wymieszać 20 g szczypiorku z mieszanką grzybów, pepitkami. Doprawić solą. Oliwę wędzoną zmiksować z pozostałym szczypiorkiem i przelać do butelki do dekorowania. Szparagi zielone zgrillować.

Sposób podania:

Mieszankę ułożyć na talerzu (może być w ringu). Obok ułożyć świeżo grillowane szparagi, dodać krem z karczochów i udekorować kropelkami zielonej oliwy oraz gałązkami rzeżuchy.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację