25 maja 2017

Chłodnik najlepszy na upały!

Zbliża się lato, a wraz z nim upały! Nie ma lepszego dania obiadowego na gorące dni niż chłodnik!
Chłodnik najlepszy na upały!

 

Chłodniki podbijają serca od lat! Soczyste warzywa, aromatyczne przyprawy i zioła nie tylko tworzą doskonałe kompozycje, ale też przyniosą ochłodę, nawet w najbardziej tropikalne upały! Do tego są lekkie, niskokaloryczne i pełne witamin!

 

Tradycyjne chłodniki znane są w polskiej kuchni od lat, a dla wielu są smakiem lata. Możesz śmiało podać je w tradycyjnej formie – ze świeżą botwinką i kwaśną śmietaną i jajkiem (chłodnik litewski), z ogórkiem i koperkiem (bułgarski tarator), lub pomidorowe gazpacho, z szynką i jajkami (salmorejo cordobes).

 

Jest to tak prosta i efektowna zupa, że jedynym ograniczeniem w jej komponowaniu pozostaje kreatywność w kuchni, której Ci z pewnością nie brakuje! Chłodniki z bobu, dyni czy cukinii zdobędą serca i żołądki każdego Twojego gościa w gorące dni!

 

Czy wiesz, że...

Niemal każdy kraj europejski ma swoją wersję chłodnika. Polacy mają chłodnik litewski, Hiszpani – gazpacho, Frnacuzi – vichyssoise, Rosjanie – okroszkę, Węgrzy – meddyleves, a kuchnia turecka słynie z cacika.

 

Chłodnik z buraków

Chłodnik z buraków

Chłodnik z bobu

Chłodnik z brokułów

Chłodnik ze szpinaku i rukoli

Chłodnik z melona i cukinii

Marchewkowy chłodnik

Strefa Nagród
facebook
Warzywne inspiracje
UWAGA:
do poprawnego działania strony włącz w przeglądarce internetowej obsługę JavaScirpt