Perfekcyjne wykończenie

Teatr to wydarzenie. Coś, co pozostaje na długo w pamięci, bo wywołało w nas zachwyt. To ma na celu każdy gotujący profesjonalista, myślący o perfekcyjnym wykończeniu swego dania.

Na talerzu każdy szczegół jest ważny: zioła podkreślające świeżość, sos dodający smaku i warzywa, dzięki którym zyskuje kolor.

Talerz bez warzyw to najsmutniejsza wizja posiłku, jaką można sobie wyobrazić. Warzywa są świetnym składnikiem dekoracyjnym oraz technicznym np. zamiast redukować sos pieczeniowy albo zaciągać go mąką, żeby nie rozlewał się niechlujnie po daniu, można dodać do niego pieczonej skorzonery, a jednocześnie użyć jej jako składnika nadającego rytm dekoracji, co jest logiczne, ponieważ jest częścią składową potrawy.

Marchew w kulkach glazurowana miodem i posypana uprażonymi płatkami chlebowymi (tzw. panko) to świetny pomysł do wszelkiego rodzaju drobiu. Grillowana cukinia może być cudownym płaskim podkładem do perfekcyjnie pokrojonego steku z tuńczyka lub wołowiny. Warzywa mogą naprawdę wiele! I tak łatwo to „wiele” z ich pomocą uzyskać, aby wywołać zachwyt. 

 

Perfekcyjne wykończenie
Zobacz przepis

Ragu z kurczaka i bobu z rozmarynem i chilli na kopytkach

  • role:
  • Perfekcyjne wykończenie