Kulinarna podróż

Czym by była kuchnia bez inspiracji i przekraczania granic?

Warzywa to najlepsi ambasadorzy pokazujący różnorodność i smakowitość kuchni ze wszystkich stron świata. Dobrym przykładem są kalafior i brokuł, które trafiły do Polski dzięki królowej Bonie. Gdyby nigdy nie wyszły poza włoskie granice, nie mielibyśmy teraz delikatnej zupy kalafiorowej z koperkiem.

 

Bez bakłażana nie poznalibyśmy pysznej, greckiej musaki, czyli zapiekanki lub mutabalu, czyli pasty z sezamem. Gdyby nie cukinia, nie posmakowalibyśmy klasycznego francuskiego ratatouille i wszelkich jego odmian oraz słodkich włoskich pikli.

 

Bez zielonego groszku nigdy nie spróbowalibyśmy wykwintnej kremowej zupy, bez ciecierzycy – humusu, a bez buraków choćby klasycznej szuby, czyli sałatki z buraków, ziemniaków i śledzi, w której tętni ukraiński temperament.

 

Warzywa nie tylko smakują, wiele mówią też o historii poszczególnych narodów oraz ich kulturze. Warto się nimi zainteresować, aby znaleźć mnóstwo inspiracji do swoich dań i nadać im nietuzinkowy smak.

 

 

Kulinarna podróż
Zobacz przepis

Kurczak pieczony w maśle z prażonym kuminem i cynamonem na puree z ciecierzycy i sezamu

  • role:
  • Kulinarna podróż