Przekąska

Najbardziej znane przekąski na świecie są zrobione z warzyw!

Najlepiej znamy te smażone, jak chipsy, nachos, placuszki czy mieszankę do tempury. Ale grillowana cukinia nadziewana farszem z pieczonej marchwi i chili na pewno może być czymś, co w niebanalny sposób dopełni często monotonny bufet przekąskowy.

Inne warzywa też to potrafią – pieczone bataty z czosnkiem stały się już klasykiem, tak samo jak brokuł z grilla w parze z serem pleśniowym zamknięty w tortilli. Albo szpinak na cieście francuskim zalany masą jajeczną i zapieczony – jednym słowem „quiche” [czyt. kisz], która zresztą „dorobiła się” miliona wersji, a bazą każdej z nich są warzywa.

Karierę robi też raw food, czyli warzywa na surowo, piklowane w różnych ziołowych octach lub podane z sosami. One zawsze odświeżą domowy czy hotelowy bufet i dodadzą mu polotu.

 

 

Przekąska
Zobacz przepis

Pieczony kalafior w sosie z pieczonych skrzydełek z gorgonzolą i grzanką maślaną

  • role:
  • Przekąska