Składnik dania

Pewne smaki i dania na stałe zapisały się w polskiej i światowej kulturze kulinarnej tylko dzięki warzywom, którym zawdzięczają te jedyne w swoim rodzaju smak, aromat i teksturę. Każdy przecież zna bukiet włoszczyzny nadający piękny aromat ponadczasowym klasykom: rosołowi czy sałatce jarzynowej.

O ich charakterze stanowią pasternak, pietruszka, por, cebula czy marchewka. Inne, jak cukinię, bakłażana, paprykę, czosnek czy pomidory znajdziemy w sztandarowych daniach kuchni świata: typowych warzywnych gulaszach, jak włoska caponata czy francuskie ratatouille, sosach jak arrabiata lub marinara, indyjskich curry czy samosach (pierożkach z pikantnym warzywnym farszem) oraz kremach, pastach, plackach i pasztetach z warzyw strączkowych, choćby znanym na całym Bliskim Wschodzie humusie (paście z ciecierzycy) albo mutabalu (kremie z bakłażana).

 

Spośród nich każdy wybierze swojego faworyta, kierując się smakiem albo przyjemną teksturą. Nie miałyby ich, gdyby nie warzywa – to one nadają daniom rytm, a kiedy są ich głównym składnikiem sprawiają, że są nie do podrobienia. Co oznacza, że w danym daniu nie da się ich zastąpić – i kropka! 

 

 

Składnik dania
Zobacz przepis

Tabule buraczane z truflami z gotowanego kurczaka

  • role:
  • Składnik dania