Idealne połączenie

Czym jest idealne połączenie? To harmonijny związek dwóch składników, które cechuje pewien smak lub tekstura.

To one sprawiają, że określone dania tak nam smakują i nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to dlatego, że składniki, z których zostały przyrządzone, zwyczajnie... pasują do siebie najlepiej na świecie! Przykładowo: idealnie uzupełniają się kwaśność i tłustość, co najlepiej sprawdzić na... kotletach i ziemniakach.

Jeśli kotlety są panierowane tylko w bułce i usmażone, po 3–4 kęsie mogą wydawać się mdłe, ale jeśli „wkroczy” tu kiszony ogórek lub zakwaszana czerwona kapusta, doznania smakowe staną się bogate i – co tu kryć – przyjemne.

Wszyscy lubimy też młode ziemniaki. Mają taką przyjemną kremową konsystencję, ale po 3–4 kęsie i one wydadzą się mdłe, jeśli nie podamy do nich kefiru albo piklowanych marchewek, które prócz kwaśnej nuty octu zawierają idealnie zamykający kompozycję cukier.

Zapamiętajmy: smak kwaśny zawsze daje ożywienie i świeżość. Idealne zestawienie na obiad to np. mielone drobiowe kotlety z cytryną i zasmażana kapusta czerwona z jabłkiem i anyżem, ponieważ słono-pikantny smak kotletów usmażonych na tłuszczu najlepiej podkreśli słodko-kwaśna kapusta, a całość zamkną aromaty cytryny i anyżu, które dodatkowo nadadzą daniu orientalnego charakteru.

 

Przykładowa mapa smaków i idealnych połączeń:

Słony i słodki – intrygujący, komplementarny, pełny, zamykający

Przykład: sos sojowy z miodem i pieczony pasternak

 

Kwaśny i ostry – wytrawność, orzeźwienie

Przykład: chili i kwaśna czerwona kapusta z jabłkiem

 

Słony i kwaśny – uzupełniający, maskujący

Przykład: sól i kwas w zalewie z kiszonych ogórków

 

 

Idealne połączenie
Zobacz przepis

Mielone inaczej czyli karminadle drobiowe z cytryną i zasmażaną kapustą czerwoną z jabłkiem i anyżem

  • role:
  • Idealne połączenie