Szparagi w Twoim menu: zobacz, jak wzbogacą sezonowe dania
Aktualności

Szparagi w Twoim menu: zobacz, jak wzbogacą sezonowe dania

Czy wiesz, że szparagi trudno spotkać w dojrzałej postaci? Te, które znamy z naszych stołów, to latorośl we wczesnej fazie wzrostu. Ich nazwa pochodzi od greckiego „asparagus” i oznacza „młody pęd”. To kwintesencja wiosny na talerzu!

Warzywo z wyższych sfer

Można powiedzieć, że szparagi to w Polsce produkt luksusowy, bo jest dostępny zaledwie przez 6 tygodni w roku – od końca kwietnia do końca czerwca. Uprawa jest przy tym czasochłonna – rolnik musi czekać dwa lata na pierwsze zbiory, a gdy już nadejdzie odpowiedni moment zbiera pędy ręcznie, codziennie rano i wieczorem. Ich trwałość jest krótka, ścięte szparagi należy zjeść najpóźniej dwa dni po zebraniu.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak nie marnować surowców w swojej restauracji, przeczytaj ten artykuł »

Co ciekawe, wszystkie „odmiany” szparagów hoduje się z tego samego gatunku rośliny – ich kolor zależy od stopnia nasłonecznienia uprawy oraz momentu zbioru. To znacznie wpływa na ich smak. Zielone (wystawiane na słońce) mają lekko orzechowy posmak, białe (rosnące pod ziemią) są delikatniejsze i słodsze, a fioletowe (najtrudniejsze w uprawie i najmniej popularne w Polsce) mają najsłodszy smak.

W Polsce najwięcej upraw szparagowych można spotkać w Wielkopolsce.

Dlaczego warto wprowadzić szparagi do menu?

Po długiej zimie lekkie dania z pysznymi szparagami będą nie lada gratką dla prawdziwych smakoszy. Są jednocześnie bogate w kwas foliowy i przeciwutleniacze, chroniące organizm przed wolnymi rodnikami, witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B oraz β-karoten. Szparagi to źródło cennych składników mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, potasu, sodu oraz żelaza. Ze względu na zdrowotne działanie, szparagi były doceniane już w starożytności. Szybko zostały także uznane za jeden z najlepszych afrodyzjaków.

Szparagi Bonduelle Food Service są dostępne przez cały rok

Szparagi Zielone mrożone i Szparagi Białe konserwowe Bonduelle, to produkty dostępne w bardzo dobrej jakości cały rok!

Mogą być smakowitym dodatkiem do sałatek lub grać na talerzu rolę pierwszoplanową. Zielone i białe szparagi znakomicie smakują także w najprostszej postaci – z wody lub z grilla, z odrobiną masła. Dobrze komponują się także z makaronami, jajkami i szynką parmeńską. Można przyrządzić z nich także zupę krem, dodać do tarty albo zapiekanki. Do sałatek świetnie sprawdzą się też szparagi konserwowe.

Wprowadzając szparagi do swojej karty pamiętaj o stanowisku Sanepidu w sprawie obróbki wstępnej. Czytaj więcej »

Zaskocz swoich Klientów wykwintnymi i zdrowymi daniami, podanymi w ciekawej formie!