Restauracja, fit catering czy może sezonowy food truck? Niezależnie od tego, jaki jest Twój pomysł na restauracyjny biznes, mamy dla Ciebie sprawdzone porady, które pomogą Ci zbudować dobrze prosperujące usługi gastronomiczne. Dowiedz się, jak zacząć i na co zwrócić szczególną uwagę, aby mieć wszystko pod kontrolą!

Od lat marzysz o własnym biznesie gastronomicznym i wreszcie nadszedł ten moment, by marzenia i wizje ujrzały światło dzienne? Masz już wybraną koncepcję, lokal lub food trucka… Czas na realizację!

Po pierwsze: inwestycje w restaurację

Jeśli zastanawiasz się, czy inwestować własne środki, czy może skorzystać kredytu inwestycyjnego, masz kilka opcji. Wybór odpowiedniej formy finansowania wpłynie na dalszą działalność lokalu, dlatego też warto szczegółowo przeanalizować każdą z możliwości.

Przeczytaj, jak pozyskiwać środki na inwestycje w biznes gastronomiczny »

Po drugie: formalności i plan

Zgadza się, nie unikniesz mnóstwa formalności na starcie, ale spokojnie – to prostsze, niż myślisz!

Po trzecie: HACCP i bezpieczeństwo żywności

Prowadzenie działalności gastronomicznej wiąże się z dużą odpowiedzialnością. Dobrze zaplanowany i wdrożony system HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) pozwoli Ci mieć pewność, że panujesz nad bezpieczeństwem żywności. Tylko jak się do niego przygotować?

Po czwarte: pomyśl o zyskach z biznesu

Pasja i dobry pomysł to jedno, ale przecież zależy Ci na dochodowym przedsięwzięciu. Pomyśl o zyskach zanim wpadniesz w codzienną rutynę.

Po piąte: stwórz dobry zespół w lokalu

Rekrutacja w gastronomii to niełatwy temat. Duża rotacja, sezonowość i kwestie związane z odpowiednim premiowaniem pracowników to tylko kilka z wielu problemów, z jakimi zmagają się właściciele restauracji w Polsce. Właściwie przeprowadzony proces rekrutacji to podstawa. Tutaj dowiesz się:

  • Jak prowadzić proces rekrutacji, aby znaleźć naprawdę dobrych pracowników. Czytaj więcej »
  • Jak szkolić swoich pracowników. – czytaj więcej »
  • Jak stworzyć odpowiedni system motywacyjny pracowników. Więcej »

Po szóste: chcesz być zawsze na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera dla profesjonalistów z branży spożywczej. Raz w miesiącu dostaniesz od nas porcję porad, wiadomości z rynku HoReCa oraz kulinarnych inspiracji.