Szacuje się, że już 8% Polaków to wegetarianie, a 7% z nas decyduje się na wegańską dietę. Nawet jeśli Twoja restauracja nie jest postrzegana jako bezmięsna, to warto zadbać o klientów, którzy nie jedzą mięsa. Nie chodzi tu wyłącznie o dodatkowe zyski. Prowadzenie restauracji to sztuka podejmowania gości, tak aby każdy poczuł się tu wyjątkowo. Dlatego jedna wegetariańska sałatka w menu to dosyć ryzykowne posunięcie. Kuchnia roślinna to wspaniałe pole do kulinarnych eksperymentów, pełne smaków i kolorów. Co zatem możesz zaproponować swoim gościom?

Buddha bowl czyli miska radości i obfitości

Na śniadanie, szybki lunch, sycący obiad: na odpowiednio skomponowane buddha bowls znajdą się chętni o każdej porze dnia. Co jest sekretem tego dania? Różnorodność smaków, faktur i kolorów. Puść wodze fantazji komponując własne miski: trochę strączków, apetyczne smażone tofu, garść świeżej rukoli, coś chrupiącego, coś kremowego. Na śniadanie miska z owsianką, na lunch buddha bowl z grillowaną kukurydzą, na kolację i deser w jednym buddha bowl z Pepitkami i mango. Inspiracje znajdą Cię same!

Soczyste i smakowite burgery… wegetariańskie

Tak! Wegetariańskie i wegańskie burgery pojawiły się nawet w tradycyjnych burgerowniach. A wszystko dzięki soczystym warzywom i kreatywnym dodatkom. Jeśli zdecydujesz się na wersje wegańskie, pamiętaj aby sprawdzić dokładnie, czy pieczywo i dodatki są w 100% wegańskie – bez jaj, produktów mlecznych i innych produktów odzwierzęcych. Twoja uważność przy doborze składników może zaowocować tylko jednym: powracającymi klientami i pozytywnymi recenzjami! Komponując roślinne burgery korzystaj z najlepszych produktów – zobacz, jak Vegeburgery od Bonduelle Food Service mogą Ci pomóc stworzyć pyszne menu! Co możesz zaproponować na początek? Vegeburger Falafel z papryką podsmażaną to sycąca propozycja na chłodniejszy dzień, a Vegeburger z jajkiem sadzonym i awokado wspaniale sprawdzi się w menu brunchowym.

Dekadenckie desery roślinne

Rośliny na słodko? To może być ciekawe…! Aby osiągnąć efekt absolutnego zachwytu, zaskocz swoich gości innowacyjnymi roślinnymi produktami. W tym przypadku na wysokości zadania staną Pepitki – roślinne ziarenka, które dodają deserom smaku, oryginalnej konsystencji i… uroku! Co na słodko? Deser z Pepitek z czerwonej soczewicy & marchewki z ziarnami chia i jogurtem to feeria smaków i kolorów. Pepitki z cieciorki z mango i mlekiem kokosowym to kremowy deser, który pokochają Twoi goście!

Nie masz jeszcze konta? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!

Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?

Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.

Zarejestruj się