Wegańskie Święta? To jest proste!
Aktualności

Wegańskie Święta? To jest proste!

Zastanawiasz się, jak wzbogacić ofertę swojej restauracji o niezwykłe dania wegańskie na Boże Narodzenie? Zainspiruj się do tworzenia smakowitych dzieł sztuki z produktów roślinnych - to całkiem proste! Polska kuchnia słynie z wegetariańskich dań świątecznych. Stworzenie atrakcyjnego menu wegańskiego jest jednak dla wielu szefów kuchni prawdziwym wyzwaniem. Wystarczy kilka prostych zasad, aby zadowolić w okresie gwiazdkowym najbardziej wymagające podniebienia gości na diecie wegańskiej!

 

Po pierwsze: eleganckie przystawki wegańskie

Dieta wegańska to nieograniczona przestrzeń do kulinarnych odkryć. Warto poświęcić więcej uwagi przystawkom, bo pierwsze wrażenie jest bardzo ważne. Dobra wegańska przystawka powinna cieszyć nie tylko podniebienie, ale też oczy. Dlatego pomyśl o sezonowych kolorach na talerzu: soczyste zielenie znajdziesz na przykład w Zielonej sałatce z Pepitkami, cukinią i szaparagami. To propozycja dla miłośników różnych struktur i nietypowych połączeń smakowych. Moc świątecznych kolorów i smaków odnajdziesz też w Sałatce z pieczonymi batatami.

Po drugie: wegańskie dania świąteczne, które zachwycą wszystkich gości

Spraw, aby nawet goście będący na niewegańskiej diecie znaleźli coś zaskakującego wśród Twoich wegańskich potraw. Takie propozycje jak polenta z grzybami i puree z selera to doskonałe danie samodzielne, ale sprawdzi się też jako dodatek do dań rybnych i mięsnych. Z warzyw korzeniowych przygotujesz sycące danie główne pełne świątecznych aromatów. Pieczone bataty i pietruszka z selerem i cieciorką wspaniale smakują i rozgrzewają.

Po trzecie: wegańskie desery na Święta

Boże Narodzenie to nie tylko czas makowca! To również wspaniały sezon na egzotyczne owoce i orzechy. Jeśli chcesz zabłysnąć czymś wyjątkowym, to wypróbuj recepturę na kremowy deser z Pepitkami, ananasem i rumem. Krem dyniowy z wegańskimi lodami kokosowymi wspaniale zwieńczą nawet najbardziej eleganckie przyjęcie.

 

Chcesz stworzyć coś wyjątkowego dla wegańskich gości? 

Pobierz PDF z przepisami »

 

Szukasz inspiracji do rozwijania swojego biznesu gastronomicznego? Zapisz się do naszego newslettera dla profesjonalistów! »