Jak stworzyć wystrzałowe menu sylwestrowe?
Aktualności

Jak stworzyć wystrzałowe menu sylwestrowe?

Chcesz zaskoczyć swoich gości ciekawym menu na zabawę sylwestrową? Przed nami ostatni moment na dopracowanie oferty – spraw, aby Twoi goście przywitali Nowy Rok w szampańskich nastrojach!

 

Dobre menu jest ambasadorem Twojej restauracji - warto o tym pamiętać również wtedy, gdy przygotowujesz ofertę sezonową lub dedykowaną konkretnej okazji. Noc sylwestrowa należy do tych szczególnych chwil, dzięki którym możesz zwiększyć rentowność restauracji, ale też pozyskać nowych klientów. Na co zwrócić uwagę komponując menu restauracji na Sylwestra?
Sylwestrowe przystawki na zimno
Nóżki w galarecie i tatar nie są w stylu Twojego lokalu? Nie szkodzi! Nie każdy bufet sylwestrowy musi wyglądać tak samo! Pokaż się z najlepszej strony: zaserwuj swoje największe hity w wersji finger food. Pamiętaj, aby urozmaicić ofertę o przekąski rybne - doskonale sprawdzi się tu marynowany łosoś w cytrusach z warzywami w tempurze lub sałatka z grillowanym tuńczykiem, ziemniakami i jarmużem. Dużą popularnością cieszą się również propozycje wegetariańskie i wegańskie - chrupiące pierożki z ciasta filo z batatami i pietruszką z pewnością będą smakować najbardziej wybrednym gościom. Wegańskie wrapy z burakami, papryką podsmażaną i guacamole zaskoczą nawet zadeklarowanych mięsożerców!
Gorące przekąski i zupy na Sylwestra
Dzięki gorącym przekąskom Twoi goście będą się bawić do białego rana! Zadbaj więc o różnorodność wśród ciepłych propozycji. Zamiast prostych, codziennych dodatków, możesz zaproponować gratin z batatów - chrupiące i aromatyczne dzięki dodatkowi ementalera. Quesadilla z podsmażaną papryką i grillowaną kukurydzą podbije serca wszystkich gości. Warto też postawić na aromatyczny gulasz lub potrawkę - curry z cieciorki i tykwy doskonale rozgrzeje i doda energii do tańca. Wśród zup nie powinno też zabraknąć bardziej delikatnych propozycji - krem z kukurydzy i Pepitek na pewno będzie hitem wieczoru.
A co na deser?
Zapomnij o standardowych szarlotkach i sernikach! W tym roku postaw na roślinne alternatywy, którymi zaskoczysz swoich gości! Stwórz słodki bufet z oryginalnych mono porcji. Słodkie Pepitki na mleku z owocami to prosty, ale oryginalny deser. Panna cotta dyniowa z bobem tonka zachwyci poszukiwaczy nowych smaków, natomiast lody kukurydziane mogą być doskonałym dodatkiem do sałatki z egzotycznych owoców.
Szukasz inspiracji do rozwijania swojego biznesu gastronomicznego? Zapisz się do naszego newslettera dla profesjonalistów! >>

Dobre menu jest ambasadorem Twojej restauracji - warto o tym pamiętać również wtedy, gdy przygotowujesz ofertę sezonową lub dedykowaną konkretnej okazji. Noc sylwestrowa należy do tych szczególnych chwil, dzięki którym możesz zwiększyć rentowność restauracji, ale też pozyskać nowych klientów. Na co zwrócić uwagę komponując menu restauracji na Sylwestra?

 

Sylwestrowe przystawki na zimno

 

Nóżki w galarecie i tatar nie są w stylu Twojego lokalu? Nie szkodzi! Nie każdy bufet sylwestrowy musi wyglądać tak samo! Pokaż się z najlepszej strony: zaserwuj swoje największe hity w wersji finger food. Pamiętaj, aby urozmaicić ofertę o przekąski rybne - doskonale sprawdzi się tu marynowany łosoś w cytrusach z warzywami w tempurze lub sałatka z grillowanym tuńczykiem, ziemniakami i jarmużem. Dużą popularnością cieszą się również propozycje wegetariańskie i wegańskie - chrupiące pierożki z ciasta filo z batatami i pietruszką z pewnością będą smakować najbardziej wybrednym gościom. Wegańskie wrapy z burakami, papryką podsmażaną i guacamole zaskoczą nawet zadeklarowanych mięsożerców!

 

Gorące przekąski i zupy na Sylwestra

 

Dzięki gorącym przekąskom Twoi goście będą się bawić do białego rana! Zadbaj więc o różnorodność wśród ciepłych propozycji. Zamiast prostych, codziennych dodatków, możesz zaproponować gratin z batatów - chrupiące i aromatyczne dzięki dodatkowi ementalera. Quesadilla z podsmażaną papryką i grillowaną kukurydzą podbije serca wszystkich gości. Warto też postawić na aromatyczny gulasz lub potrawkę - curry z cieciorki i tykwy doskonale rozgrzeje i doda energii do tańca. Wśród zup nie powinno też zabraknąć bardziej delikatnych propozycji - krem z kukurydzy i Pepitek na pewno będzie hitem wieczoru.

 

A co na deser?

 

Zapomnij o standardowych szarlotkach i sernikach! W tym roku postaw na roślinne alternatywy, którymi zaskoczysz swoich gości! Stwórz słodki bufet z oryginalnych mono porcji. Słodkie Pepitki na mleku z owocami to prosty, ale oryginalny deser. Panna cotta dyniowa z bobem tonka zachwyci poszukiwaczy nowych smaków, natomiast lody kukurydziane mogą być doskonałym dodatkiem do sałatki z egzotycznych owoców.

Szukasz inspiracji do rozwijania swojego biznesu gastronomicznego? Zapisz się do naszego newslettera dla profesjonalistów! >>