Chcesz zaskoczyć swoich gości ciekawym menu sylwestrowym? Przed nami ostatni moment na dopracowanie oferty – spraw, aby Twoi goście przywitali Nowy Rok w szampańskich nastrojach!

Dobre menu jest ambasadorem Twojej restauracji – warto o tym pamiętać również wtedy, gdy przygotowujesz ofertę sezonową lub przeznaczoną na konkretne okazje. Noc sylwestrowa należy do tych szczególnych chwil, dzięki którym możesz zwiększyć rentowność restauracji, ale też pozyskać nowych klientów. Na co zwrócić uwagę komponując menu restauracji na Sylwestra?

Sylwestrowe przystawki na zimno

menu sylwestrowe

Nóżki w galarecie i tatar nie są w stylu Twojego lokalu? Nie szkodzi! Nie każde menu sylwestrowe musi wyglądać tak samo! Pokaż się z najlepszej strony: zaserwuj swoje największe hity w wersji finger food. Pamiętaj, aby urozmaicić ofertę o przekąski rybne – doskonale sprawdzi się tu marynowany łosoś w cytrusach z warzywami w tempurze lub sałatka z grillowanym tuńczykiem, ziemniakami i jarmużem. Dużą popularnością cieszą się również propozycje wegetariańskie i wegańskie – chrupiące pierożki z ciasta filo z batatami i pietruszką z pewnością posmakują nawet najbardziej wybrednym gościom. Wegańskie wrapy z burakami, papryką podsmażaną i guacamole zaskoczą również zadeklarowanych mięsożerców! 

Gorące przekąski i zupy na Sylwestra

menu sylwestrowe

Dzięki gorącym przekąskom na Sylwestra Twoi goście będą się bawić do białego rana! Zadbaj więc o różnorodność wśród ciepłych propozycji tego sylwestrowego menu. Zamiast prostych, codziennych dodatków, możesz zaproponować gratin z batatów – chrupiące i aromatyczne dzięki dodatkowi ementalera. Quesadilla z grillowaną papryką i grillowaną kukurydzą podbije serca wszystkich gości. Warto też postawić na aromatyczny gulasz lub potrawkę – curry z cieciorki i tykwy doskonale rozgrzeje i doda energii do tańca. Wśród zup nie powinno też zabraknąć delikatniejszych propozycji – krem z kukurydzy i Pepitek na pewno będzie hitem wieczoru.

A co na deser?

Zapomnij o standardowych szarlotkach i sernikach! W tym roku postaw na roślinne alternatywy, którymi zaskoczysz swoich gości! Stwórz słodki bufet z oryginalnych mono porcji. Słodkie Pepitki na mleku z owocami to prosty, ale oryginalny deser. Panna cotta dyniowa z bobem tonka zachwyci poszukiwaczy nowych smaków, natomiast lody kukurydziane mogą być doskonałym dodatkiem do sałatki z egzotycznych owoców.

A jeśli nie masz jeszcze koncesji na alkohol, sprawdź jak ją zdobyć>>