Pyszne pomysły na karnawał
Aktualności

Pyszne pomysły na karnawał

Karnawał to gorący okres w gastronomii. Planujesz z tej okazji wydarzenia w swojej restauracji? Zadbaj o pyszne i chrupiące przekąski - podpowiadamy, co w tym sezonie smakuje najlepiej!

Finger food czyli przystawki na jeden kęs to idealna propozycja na karnawałowe przyjęcie, ale również dodatek, który umili gościom oczekiwanie na zamówione dania. Co dobrego wybrać? 

 

Przekąski w tempurze

Karnawał to najlepszy czas na smażone przekąski. Tempura sprawi, że potrawy będą idealnie chrupiące i złociste. Miłośnicy owoców morza docenią smak krewetek z warzywami w tempurze i pikantną salsą - cukinia, marchewka, papryka i fasolka szparagowa zatopione w pysznej panierce doskonale pasują do delikatnych krewetek. Dla zwolenników klasycznych mięsnych przystawek wypróbuj carpaccio wołowe z cykorią szparagową po rzymsku i warzywami w tempurze - podane w takim towarzystwie mięso nabiera karnawałowego charakteru. Tempura w sosie z bazylii tajskiej i grillowana kukurydza w sosie egzotycznym z pewnością znajdzie swoich zwolenników nie tylko wśród wegetarian - prawdziwe szaleństwo kolorów i smaków. 

Czytaj więcej o warzywach w tempurze od Bonduelle Food Service >>

Spring rolls, roladki i sajgonki

Im mniejsze, tym bardziej efektowne i eleganckie - pomysłowe roladki i spring rolls od lat cieszą się dużym zainteresowaniem wśród gości restauracji. Smakowite roślinne Pepitki, chrupiące warzywa i pyszny sos to sposób na spring rolls z mango i marchewką. Roladki sycylijskie z warzywami grillowanymi zachwycą smakiem zwolenników kuchni włoskiej. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie karnawałowego menu bez dobrych wędlin, rollsy z jarmużem i sosem grejpfrutowym będą ciekawą propozycją.

Niezawodne paszteciki i tosty

Na ciepło lub na zimno - bez rumianych pasztecików nie ma karnawałowego menu. Sakiewki z pieczarkami i kurkami doskonale sprawdzą się jako dodatek do zupy lub jako szybka przekąska. Chrupiące tosty z pastą z fasoli to przekąska, która zadowoli podniebienia wszystkich gości.

Szukasz inspiracji do rozwijania swojego biznesu gastronomicznego? Zapisz się do naszego newslettera dla profesjonalistów! >>