Walentynki w Twojej restauracji - masz już plan?
Aktualności

Walentynki w Twojej restauracji - masz już plan?

Co roku rośnie zainteresowanie ofertą walentynkową wśród klientów restauracji. Czy wiesz już, co możesz zrobić, aby przyciągnąć zakochanych do swojego lokalu? I jak sprawić, aby wizyta w restauracji była niezapomnianym doświadczeniem?

 

Pyszna kolacja to jeden z najważniejszych punktów walentynkowego programu. Jeśli chcesz, aby wybór klientów padł właśnie na Twoją restaurację, pomyśl już dziś, czym możesz się wyróżnić. 
Specjalne menu walentynkowe
Wybierając potrawy do walentynkowego menu myśl jak… dyplomata! Choć protokół dyplomatyczny to narzędzie polityki zagranicznej, przy specjalnych okazjach może okazać się doskonałą inspiracją do właściwego skomponowania dań. 
Jeśli Twoja restauracja słynie z kuchni włoskiej, pozostań we Włoszech i zaproponuj gościom dania z najbardziej romantycznych zakątków tego kraju. Pamiętaj przy tym, że wśród gości może być też sporo wegan i wegetarian – zadbaj o to, aby klasyczne dania miały swoje bezmięsne odpowiedniki. Podając np. risotto z kurczakiem i warzywami, zaproponuj też wegetariańską wersję: risotto z cukinią i mascarpone.
Twoją specjalnością jest polska kuchnia? Przygotuj to, co robisz najlepiej! Eksperymentowanie na gościach, którzy cenią tradycyjne dania, może skończyć się… nieporozumieniem. Postaw jednak na lżejsze dania i bardziej eleganckie – kolacja walentynkowa rządzi się swoimi prawami. Zamiast schabowego – schab pieczony z puree marchewkowym, a zamiast zwykłego kurczaka – przepiórki z bobem i groszkiem cukrowym z pewnością oczarują Twoich gości.
Pamiętaj, aby nie przesadzać z ostrymi przyprawami i wyraźnymi aromatami. 
Pomyśl o kilku zestawach potraw: doskonałym pomysłem będzie menu degustacyjne z odpowiednio dobranym winem do każdej potrawy.
Za mały lokal? Pomyśl o dostawach!
Obawiasz się, że Twój lokal nie pomieści zbyt wielu gości walentynkowych? Pamiętaj, że część Twoich klientów chętnie spędzi ten wieczór we własnym domu, choć niekoniecznie w kuchni! 
Jeśli nie wiesz, czy zdecydować się na zatrudnienie własnego dostawcy, czy rozpocząć współpracę z zewnętrznym dostawcą, przeczytaj nasz artykuł o dostawach w gastronomii >>
Coś od serca na koniec
Jak sprawić, by wieczór walentynkowy w Twojej restauracji pozostał na długo w pamięci gości? Choć wysokiej jakości potrawy to podstawa, warto przemyśleć oprawę stołu, muzykę na żywo, a nawet prezenty dla gości. Jeśli obawiasz się, że brakuje Ci odpowiednich zdolności estetycznych, do przygotowania lokalu na Walentynki możesz zaprosić wyspecjalizowaną firmę dekoratorską lub florystyczną. Zadba nie tylko o kwiaty, ale również o odpowiednie obrusy, a nawet oświetlenie. Swoim gościom możesz też zaoferować coś na koniec romantycznego wieczoru: symboliczny prezent w postaci kwiatów, drobnych słodkości lub karty podarunkowej z rabatem udzielanym podczas kolejnej wizyty w lokalu. To będzie piękny wieczór!
Szukasz inspiracji do rozwijania swojego biznesu gastronomicznego? Zapisz się do naszego newslettera dla profesjonalistów! >>

Pyszna kolacja to jeden z najważniejszych punktów walentynkowego programu. Jeśli chcesz, aby wybór klientów padł właśnie na Twoją restaurację, pomyśl już dziś, czym możesz się wyróżnić. 

Specjalne menu walentynkowe

Wybierając potrawy do walentynkowego menu myśl jak… dyplomata! Choć protokół dyplomatyczny to narzędzie polityki zagranicznej, przy specjalnych okazjach może okazać się doskonałą inspiracją do właściwego skomponowania dań. 

  • Jeśli Twoja restauracja słynie z kuchni włoskiej, pozostań we Włoszech i zaproponuj gościom dania z najbardziej romantycznych zakątków tego kraju. Pamiętaj przy tym, że wśród gości może być też sporo wegan i wegetarian – zadbaj o to, aby klasyczne dania miały swoje bezmięsne odpowiedniki. Podając np. risotto z kurczakiem i warzywami, zaproponuj też wegetariańską wersję: risotto z cukinią i mascarpone.
  • Twoją specjalnością jest polska kuchnia? Przygotuj to, co robisz najlepiej! Eksperymentowanie na gościach, którzy cenią tradycyjne dania, może skończyć się… nieporozumieniem. Postaw jednak na lżejsze dania i bardziej eleganckie – kolacja walentynkowa rządzi się swoimi prawami. Zamiast schabowego – schab pieczony z puree marchewkowym, a zamiast zwykłego kurczaka – przepiórki z bobem i groszkiem cukrowym z pewnością oczarują Twoich gości.
  • Pamiętaj, aby nie przesadzać z ostrymi przyprawami i wyraźnymi aromatami. 
  • Pomyśl o kilku zestawach potraw: doskonałym pomysłem będzie menu degustacyjne z odpowiednio dobranym winem do każdej potrawy.

Za mały lokal? Pomyśl o dostawach!

Obawiasz się, że Twój lokal nie pomieści zbyt wielu gości walentynkowych? Pamiętaj, że część Twoich klientów chętnie spędzi ten wieczór we własnym domu, choć niekoniecznie w kuchni! Jeśli nie wiesz, czy zdecydować się na zatrudnienie własnego dostawcy, czy rozpocząć współpracę z zewnętrznym dostawcą, przeczytaj nasz artykuł o dostawach w gastronomii >>

Coś od serca na koniec

Jak sprawić, by wieczór walentynkowy w Twojej restauracji pozostał na długo w pamięci gości? Choć wysokiej jakości potrawy to podstawa, warto przemyśleć oprawę stołu, muzykę na żywo, a nawet prezenty dla gości. Jeśli obawiasz się, że brakuje Ci odpowiednich zdolności estetycznych, do przygotowania lokalu na Walentynki możesz zaprosić wyspecjalizowaną firmę dekoratorską lub florystyczną. Zadba nie tylko o kwiaty, ale również o odpowiednie obrusy, a nawet oświetlenie. Swoim gościom możesz też zaoferować coś na koniec romantycznego wieczoru: symboliczny prezent w postaci kwiatów, drobnych słodkości lub karty podarunkowej z rabatem udzielanym podczas kolejnej wizyty w lokalu. To będzie piękny wieczór!

Szukasz inspiracji do rozwijania swojego biznesu gastronomicznego? Zapisz się do naszego newslettera dla profesjonalistów! >>