Kalendarz upraw Bonduelle: wrzesień to czas kukurydzy
Aktualności

Kalendarz upraw Bonduelle: wrzesień to czas kukurydzy

Naturalnie słodka, soczysta i chrupiąca, z ziaren niemodyfikowanych genetycznie – to sekret naszej kukurydzy. We wrześniu z pól współpracujących z nami rolników na Węgrzech zbieramy zdrowe i dorodne kolby najsmaczniejszych odmian. Poznajcie kukurydzę od Bonduelle!

 

Najlepsze warunki dla naszej kukurydzy
Pełnia słońca, gleba bogata w próchnicę i umiarkowany klimat to warunki, które do uprawy kukurydzy Bonduelle znaleźliśmy na Węgrzech. Dzięki wielopokoleniowej tradycji związanej z uprawą kukurydzy oraz doświadczeniu lokalnych rolników i agronomów, dziś z dumą zatrudniamy już ponad tysiąc pracowników w trzech węgierskich fabrykach: w Nagykőrös, Békéscsaba oraz Nyírszőlős. 
Wrzesień to szczególnie intensywny czas dla współpracujących z Bonduelle rolników, naszych agronomów oraz węgierskich fabryk: to czas zbiorów kukurydzy. Niezwykle słodka i soczysta odmiana kukurydzy Sweet&Crisp charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji, a warunki panujące na Węgrzech pozwalają na rozwinięcie wszystkich jej walorów smakowych.
Kukurydza bez GMO? Tak!
Wiemy, jak ważne dla naszych konsumentów są kwestie związane z pochodzeniem naszych produktów, dlatego naszą kukurydzę znamy od…samego ziarna. Agronomowie Bonduelle decydują o tym, z jakich ziaren wyrosną warzywa, odpowiadają również za cały harmonogram upraw na poszczególnych polach u współpracujących z nami rolników. Grupa Bonduelle od wielu lat sprzeciwia się praktykom modyfikacji genetycznej, dlatego kukurydza Bonduelle, jak inne nasze warzywa, wyrasta z ziaren bez GMO.
B!Pact czyli jak dotrzymujemy danego Wam słowa
Jako Grupa Bonduelle jesteśmy przekonani, że natura to nasza przyszłość. Dlatego stworzyliśmy pakt będący naszym zobowiązaniem wobec planety, ludzi oraz żywności pochodzenia roślinnego: B!Pact. Założenia B!Pact są jednocześnie naszą odpowiedzią na wymogi ogólnoświatowej certyfikacji B Corp, w procesie której pozostajemy od 2018 roku. To certyfikat przyznawany markom, które – w ramach swoich stałych aktywności biznesowych – podejmują działania służące interesowi społecznemu i środowisku naturalnemu w sposób transparentny i mierzalny.
W ramach B!Pact postawiliśmy sobie wiele ambitnych celów związanych z troską o ludzi (zarówno naszych pracowników, współpracowników, jak i lokalne społeczności wokół naszych fabryk), dostępnością żywności pochodzenia roślinnego oraz szacunkiem dla naszej planety. Jednym z celów B!Pact jest obniżenie o 20% emisji CO2 do 2035 roku w naszych fabrykach.
Jak możemy to zrobić? Wprowadzając innowacyjne rozwiązania tam, gdzie to tylko możliwe. Fabryka Bonduelle w Nagykőrös wyposażona jest między innymi we własną biogazownię, jako alternatywnego źródła energii wykorzystywanej do produkcji pary potrzebnej do bezpiecznego przetwarzania warzyw. To pozwala zaoszczędzić aż 350,000 metrów sześciennych gazu oraz obniżyć emisję CO2 o 650 ton sześciennych rocznie.
Jaka jest nasza kukurydza?
Kukurydza Bonduelle to specjalna odmiana – mięsista i chrupiąca, naturalnie słodka, bez dodatku cukru i konserwantów. Odpowiednio przygotowana doskonale zachowuje swoje właściwości niezależnie od obróbki – Kukurydza w Ziarnach MINUTE® dzięki gotowaniu na parze jest gotowa do jedzenia już po rozmrożeniu, najlepiej smakuje z masłem i odrobiną soli. Kukurydza w Kolbach to rozwiązanie idealne dla miłośników prostych dań i zdrowych fast foodów. Jest niezastąpionym składnikiem Chrupiącej Sałatki "Sombrero" MINUTE® nadając całej kompozycji naturalnej słodyczy.
Poznaj wszystkie produkty z kukurydzą Bonduelle Food Service >>
Kukurydza – pyszna i inspirująca
Naturalnie słodka kukurydza złocista doskonale pasuje nie tylko do sałatek, ale również do dań głównych. 
Sprawdź inspiracje na dania z kukurydzą >>

Najlepsze warunki dla naszej kukurydzy

 

Pełnia słońca, gleba bogata w próchnicę i umiarkowany klimat to warunki, które do uprawy kukurydzy Bonduelle znaleźliśmy na Węgrzech. Dzięki wielopokoleniowej tradycji związanej z uprawą kukurydzy oraz doświadczeniu lokalnych rolników i agronomów, dziś z dumą zatrudniamy już ponad tysiąc pracowników w trzech węgierskich fabrykach: w Nagykőrös, Békéscsaba oraz Nyírszőlős. Wrzesień to szczególnie intensywny czas dla współpracujących z Bonduelle rolników, naszych agronomów oraz węgierskich fabryk: to czas zbiorów kukurydzy. Niezwykle słodka i soczysta odmiana kukurydzy Sweet&Crisp charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji, a warunki panujące na Węgrzech pozwalają na rozwinięcie wszystkich jej walorów smakowych.

Kukurydza bez GMO? Tak!

Wiemy, jak ważne dla naszych konsumentów są kwestie związane z pochodzeniem naszych produktów, dlatego naszą kukurydzę znamy od…samego ziarna. Agronomowie Bonduelle decydują o tym, z jakich ziaren wyrosną warzywa, odpowiadają również za cały harmonogram upraw na poszczególnych polach u współpracujących z nami rolników. Grupa Bonduelle od wielu lat sprzeciwia się praktykom modyfikacji genetycznej, dlatego kukurydza Bonduelle, jak inne nasze warzywa, wyrasta z ziaren bez GMO.

B!Pact czyli jak dotrzymujemy danego Wam słowa

Jako Grupa Bonduelle jesteśmy przekonani, że natura to nasza przyszłość. Dlatego stworzyliśmy pakt będący naszym zobowiązaniem wobec planety, ludzi oraz żywności pochodzenia roślinnego: B!Pact. Założenia B!Pact są jednocześnie naszą odpowiedzią na wymogi ogólnoświatowej certyfikacji B Corp, w procesie której pozostajemy od 2018 roku. To certyfikat przyznawany markom, które – w ramach swoich stałych aktywności biznesowych – podejmują działania służące interesowi społecznemu i środowisku naturalnemu w sposób transparentny i mierzalny.

W ramach B!Pact postawiliśmy sobie wiele ambitnych celów związanych z troską o ludzi (zarówno naszych pracowników, współpracowników, jak i lokalne społeczności wokół naszych fabryk), dostępnością żywności pochodzenia roślinnego oraz szacunkiem dla naszej planety. Jednym z celów B!Pact jest obniżenie o 20% emisji CO2 do 2035 roku w naszych fabrykach.

Jak możemy to zrobić? Wprowadzając innowacyjne rozwiązania tam, gdzie to tylko możliwe. Fabryka Bonduelle w Nagykőrös wyposażona jest między innymi we własną biogazownię, jako alternatywnego źródła energii wykorzystywanej do produkcji pary potrzebnej do bezpiecznego przetwarzania warzyw. To pozwala zaoszczędzić aż 350,000 metrów sześciennych gazu oraz obniżyć emisję CO2 o 650 ton sześciennych rocznie.

Jaka jest nasza kukurydza?

Kukurydza Bonduelle to specjalna odmiana – mięsista i chrupiąca, naturalnie słodka, bez dodatku cukru i konserwantów. Odpowiednio przygotowana doskonale zachowuje swoje właściwości niezależnie od obróbki – Kukurydza w Ziarnach MINUTE® dzięki gotowaniu na parze jest gotowa do jedzenia już po rozmrożeniu, najlepiej smakuje z masłem i odrobiną soli. Kukurydza w Kolbach to rozwiązanie idealne dla miłośników prostych dań i zdrowych fast foodów. Jest niezastąpionym składnikiem Chrupiącej Sałatki "Sombrero" MINUTE® nadając całej kompozycji naturalnej słodyczy.

Poznaj wszystkie produkty z kukurydzą Bonduelle Food Service >>

Kukurydza – pyszna i inspirująca

Naturalnie słodka kukurydza złocista doskonale pasuje nie tylko do sałatek, ale również do dań głównych. 

Sprawdź inspiracje na dania z kukurydzą >>