Kalendarz upraw Bonduelle: w listopadzie króluje dynia i pasternak
Aktualności

Kalendarz upraw Bonduelle: w listopadzie króluje dynia i pasternak

Co łączy dynię z pasternakiem? Te warzywa rosną na malowniczych Kujawach pod okiem doświadczonych agronomów Bonduelle, a dzięki miesiącom intensywnej pracy współpracujących z nami rolników możemy je zebrać właśnie teraz – w listopadzie. O warzywach, które trafiają do naszej fabryki w Gniewkowie, możemy mówić bez końca. A jak to wszystko się zaczyna?

 

Zima to nie czas na odpoczynek
Choć może się wydawać, że zima to czas na zasłużony odpoczynek po intensywnych miesiącach zbiorów, w Bonduelle właśnie wtedy rozpoczyna się najważniejszy etap produkcji rolniczej: planowanie. Agronomowie Bonduelle razem ze współpracującymi z nami rolnikami planują odpowiednie okna produkcyjne dla poszczególnych warzyw na konkretnych polach. Cukinia, fasolka szparagowa, groszek cukrowy, pasternak, marchew, cebula – te wszystkie warzywa uprawiamy od wielu lat na ziemiach kujawskich we współpracy z lokalnymi rolnikami. Długotrwała współpraca pozwala na odpowiednie przygotowanie ziemi między innymi poprzez właściwe planowanie płodozmianu – rotacji następujących po sobie w odpowiedniej kolejności roślin. Dzięki temu w najbardziej naturalny sposób poprawia się żyzność gleby, co ma wpływ na poprawę wielkości i jakości plonów. Płodozmian chroni również rośliny przed szkodnikami i chorobami, a to pozwala na wyeliminowanie lub ograniczenie do niezbędnego minimum stosowania środków ochrony roślin. 
Nasze zobowiązania wobec Ziemi
W Bonduelle wiemy, jak wiele zawdzięczamy ziemi oraz ludziom. Ludzkość potrzebuje coraz więcej pożywienia, dlatego – dla dobra nas wszystkich oraz naszych zasobów naturalnych – ważne dla nas jest nie tylko, co produkujemy, ale również, jak to robimy. Mając na względzie szacunek dla ziemi stworzyliśmy B!Pact: listę zobowiązań wobec naszej planety, człowieka oraz żywności. B!Pact jest jednocześnie rozwinięciem wymogów programu certyfikacyjnego społecznej odpowiedzialności biznesu B Corp, który wyróżnia wyłącznie firmy o najwyższych i transparentnych standardach produkcyjnych. Jednym z naszych celów, który zamierzamy osiągnąć w ciągu najbliższych pięciu lat, jest stosowanie alternatywnych technik upraw na wszystkich ziemiach, na których rosną nasze warzywa. 
Dynia i pasternak od polskich rolników z Gniewkowa, 
Gniewkowo to miasto położone w południowej części województwa kujawsko-pomorskiego, w pobliżu malowniczej Puszczy Bydgoskiej. Dla nas to szczególne miejsce – od wielu lat działa tu fabryka Bonduelle. Fabryka w Gniewkowie jest jedną z 36 fabryk Bonduelle zaangażowanych w projekty na rzecz lokalnych społeczności, ponieważ czujemy się ich częścią. 
Optymalne położenie fabryki pozwala na ekonomiczny, bezpieczny i szybki transport zebranych warzyw z pól, co wpływa również na ograniczenie śladu węglowego. 
Pasternak wraca na polskie stoły
Pasternak – choć bardzo popularny w Europie Zachodniej, w Polsce wraca do łask po kilku stuleciach. Wyglądem przypomina korzeń pietruszki, lecz jego smak jest zupełnie inny: o delikatnych orzechowych, lekko słodkawych nutach i konsystencji przypominającej ziemniaka. Jest cennym źródłem błonnika, a przede wszystkim znakomitym dodatkiem do rozgrzewających, jesiennych dań. 
Gdzie można znaleźć pasternak z kujawskich pól? W gamie warzyw Home Made! Home Made to produkty inspirowane domową kuchnią, stworzone z myślą o nowoczesnych i kreatywnych szefach kuchni:
Pasternak Krojony doskonale sprawdzi się w warzywnych kremach oraz jako ciekawy dodatek do białych mięs;
Duet Marchwi z Pasternakiem doda daniom naturalnej słodyczy – jako sycąca baza do zup czy gulaszu 
Mieszanka z Pasternakiem i Fasolką Płaską to doskonała podstawa jesiennych zapiekanek oraz zup.
Poznaj wszystkie produkty z pasternakiem Bonduelle Food Service >>
O naszej dyni przeczytasz tu >>

Zima to nie czas na odpoczynek

Choć może się wydawać, że zima to czas na zasłużony odpoczynek po intensywnych miesiącach zbiorów, w Bonduelle właśnie wtedy rozpoczyna się najważniejszy etap produkcji rolniczej: planowanie. Agronomowie Bonduelle razem ze współpracującymi z nami rolnikami planują odpowiednie okna produkcyjne dla poszczególnych warzyw na konkretnych polach. Cukinia, fasolka szparagowa, groszek cukrowy, pasternak, marchew, cebula – te wszystkie warzywa uprawiamy od wielu lat na ziemiach kujawskich we współpracy z lokalnymi rolnikami. Długotrwała współpraca pozwala na odpowiednie przygotowanie ziemi między innymi poprzez właściwe planowanie płodozmianu – rotacji następujących po sobie w odpowiedniej kolejności roślin. Dzięki temu w najbardziej naturalny sposób poprawia się żyzność gleby, co ma wpływ na poprawę wielkości i jakości plonów. Płodozmian chroni również rośliny przed szkodnikami i chorobami, a to pozwala na wyeliminowanie lub ograniczenie do niezbędnego minimum stosowania środków ochrony roślin. 

 

Nasze zobowiązania wobec Ziemi

W Bonduelle wiemy, jak wiele zawdzięczamy ziemi oraz ludziom. Ludzkość potrzebuje coraz więcej pożywienia, dlatego – dla dobra nas wszystkich oraz naszych zasobów naturalnych – ważne dla nas jest nie tylko, co produkujemy, ale również, jak to robimy. Mając na względzie szacunek dla ziemi stworzyliśmy B!Pact: listę zobowiązań wobec naszej planety, człowieka oraz żywności. B!Pact jest jednocześnie rozwinięciem wymogów programu certyfikacyjnego społecznej odpowiedzialności biznesu B Corp, który wyróżnia wyłącznie firmy o najwyższych i transparentnych standardach produkcyjnych. Jednym z naszych celów, który zamierzamy osiągnąć w ciągu najbliższych pięciu lat, jest stosowanie alternatywnych technik upraw na wszystkich ziemiach, na których rosną nasze warzywa. 

 

Dynia i pasternak od polskich rolników z Gniewkowa

Gniewkowo to miasto położone w południowej części województwa kujawsko-pomorskiego, w pobliżu malowniczej Puszczy Bydgoskiej. Dla nas to szczególne miejsce – od wielu lat działa tu fabryka Bonduelle. 

Fabryka w Gniewkowie jest jedną z 36 fabryk Bonduelle zaangażowanych w projekty na rzecz lokalnych społeczności, ponieważ czujemy się ich częścią. Optymalne położenie fabryki pozwala na ekonomiczny, bezpieczny i szybki transport zebranych warzyw z pól, co wpływa również na ograniczenie śladu węglowego. 

 

Pasternak wraca na polskie stoły

Pasternak – choć bardzo popularny w Europie Zachodniej, w Polsce wraca do łask po kilku stuleciach. Wyglądem przypomina korzeń pietruszki, lecz jego smak jest zupełnie inny: o delikatnych orzechowych, lekko słodkawych nutach i konsystencji przypominającej ziemniaka. Jest cennym źródłem błonnika, a przede wszystkim znakomitym dodatkiem do rozgrzewających, jesiennych dań. 

 

Gdzie można znaleźć pasternak z kujawskich pól? W gamie warzyw Home Made! Home Made to produkty inspirowane domową kuchnią, stworzone z myślą o nowoczesnych i kreatywnych szefach kuchni:

Pasternak Krojony doskonale sprawdzi się w warzywnych kremach oraz jako ciekawy dodatek do białych mięs;

Duet Marchwi z Pasternakiem doda daniom naturalnej słodyczy – jako sycąca baza do zup czy gulaszu 

Mieszanka z Pasternakiem i Fasolką Płaską to doskonała podstawa jesiennych zapiekanek oraz zup.

Poznaj wszystkie produkty z pasternakiem Bonduelle Food Service >>

O naszej dyni przeczytasz tu >>