Zastanawiasz się nad własnym biznesem gastro na kółkach? A może food truck już stoi na Twoim parkingu i nie wiesz, co zrobić, aby sprzedawać lepiej? Sprawdź dobre pomysły na food trucki. Zaproś Mix n’Go do swojego biznesu i rozwijaj sprzedaż dokładnie tam, gdzie aktualnie są Twoi klienci! 

Trendy food truck w Polsce – co wybrać?

Używana przyczepa w stylu lat osiemdziesiątych, a może elegancka, zupełnie nowa ciężarówka z zapleczem kulinarnym? Wybór pojazdów, w których można prowadzić działalność typu food truck, jest ogromny. Możemy zdecydować się na pojazd własny albo wynająć przyczepkę gastronomiczną, kontener lub samochód. Miesięczny koszt wynajęcia takiej mobilnej kuchni może być nawet kilkukrotnie niższy niż wynajem lokalu stacjonarnego. 

Jeśli dopiero szukasz pomysłu na food truck, musisz wiedzieć, co cieszy się największą popularnością wśród klientów restauracji na kółkach w Polsce. A są to: kuchnia azjatycka, meksykańska, food trucki serwujące apetyczne burgery, a także mobilne pizzerie. Każdego roku przybywa jednocześnie miłośników kuchni roślinnej – zarówno wegańskiej, jak i wegetariańskiej. Niezależnie od obranego kierunku kulinarnego warto zatem uwzględnić w swoim menu atrakcyjne potrawy dla klientów wybierających opcje roślinne. Zastanawiając się nad tym, jakie dania sprawdzą się najlepiej w food trucku, dobrze jest również obserwować zmieniający się dynamicznie rynek jedzenia w dostawie. 

Co Polacy najchętniej zamawiają w dostawie? Sprawdź >>

Technika kulinarna: burgery roślinne

Soczyste, pełne smaku, pożywne – zobacz, jak tworzyć roślinne burgery, aby stały się hitem w Twojej karcie!

Techniki kulinarne: burgery roślinne

Wyzwanie: smaczne gotowanie na małej przestrzeni

Przygotowując dania w lokalu stacjonarnym z pełnym zapleczem sanitarnym, mamy niemal nieograniczone możliwości. Jednak serwując dania z food trucka, wyzwaniem stają się pozornie najprostsze czynności: obróbka wstępna, wywóz śmieci, czy nawet zachowanie odpowiedniej higieny na tak małej przestrzeni. Dodatkowym wyzwaniem jest eliminowanie ewentualnych błędów u pracowników, a także minimalizacja odpadów. 

Z Mix n’Go gotowanie w food trucku do przyjemność!

Mix n’Go to proste i łatwe do wdrożenia narzędzie dla restauratorów, którym zależy na rozwijaniu sprzedaży w oparciu o atrakcyjne dania najwyższej jakości oraz stały wskaźnik FC. Wystarczy zestawić ze sobą wygodne do użycia warzywa głęboko mrożone i ambient, aby wprowadzić do menu szybkie i wyjątkowo smaczne pozycje, które podniosą rentowność biznesu na kółkach. 

Koncepcja Mix n’Go dla food trucków to:

  • wygodne do użycia produkty,
  • zawsze świeże warzywa dzięki innowacyjnym technologiom przygotowania,
  • bezproblemowe przechowywanie na ograniczonej powierzchni,
  • minimum odpadów,
  • do wykorzystania w każdym rodzaju kuchni,
  • możliwość błyskawicznej zmiany menu w zależności od potrzeb,
  • brak konieczności obróbki wstępnej, wysoka higiena pracy,
  • gotowe do wdrożenia inspiracje kulinarne.

Mix n’Go: proste jak 1 + 2 + 3

Jak działa Mix n’Go? 

  1. Sięgnij po sycącą bazę → nowość: Mix kasz z warzywami, a także strączkiburaczkiPepitki lub Kaszę z warzywami.
  2. Spersonalizuj swoje danie → ponad 100 roślinnych opcji czeka na wykorzystanie.
  3. Baw się dodatkami → dodaj chrupiące orzechy i nasiona, garść świeżej sałaty lub zioła.

Dzięki szybkim, prostym i pysznym kombinacjom stworzysz szybko gotowe menu, które pozwoli Ci zarabiać!

Dania Mix n’Go dla food trucków

Sprawdź pomysły na dania, które sprawią, że do Twojego food trucka ustawi się długa kolejka! Pyszne sałatki, bowle, kasze z warzywami, falafele, burgery, a także chrupiące pizze i zapiekanki. 

Sprawdź najnowsze receptury Mix n’Go >

Gdzie szukać klientów Twojego food trucka?

W dobie lockdownu dania na wynos są jedynym doświadczeniem, które może zaspokoić potrzebę klientów na jedzenie w restauracji. Najpopularniejszymi miejscami sezonowymi, gdzie spotkasz swoich klientów, są festiwale food trucków, targi śniadaniowe oraz inne plenerowe wydarzenia. Decydując się na udział w targach śniadaniowych, warto uwzględnić w swojej ofercie również kolorowe koktajle warzywne.

Możesz również zastanowić się nad postawieniem food trucka w pobliżu dużych osiedli mieszkaniowych – tu mieszkają i aktualnie także pracują Twoi klienci. Dużym plusem posiadania biznesu na kółkach jest możliwość zmiany lokalizacji praktycznie w dowolnym momencie.

Prowadzisz stacjonarną restaurację? Pomyśl o food trucku!

Food truck to również doskonały pomysł na połączenie koncepcji take away z prowadzeniem stacjonarnego biznesu. Pamiętaj jednak, aby zadbać o wszystkie formalności.

Food truck – czego potrzebujesz, aby rozpocząć działalność? >>