Dieta oparta o produkty mięsne jest nadal najpopularniejszym sposobem odżywiania wielu Polaków. Coraz więcej mięsożerców bardziej świadomie wybiera produkty mięsne, przechodząc na fleksitarianizm. Znaczna część konsumentów spożywających mięso nie dba jednak o właściwe proporcje w swojej codziennej diecie, co może skutkować problemami zdrowotnymi. Jak zatem komponować produkty roślinne w diecie, by mięsożercy byli zadowoleni i zdrowsi? 

MIĘSOŻERCA – OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA

Mięsożerca jest osobą, która z definicji nie posiada w swojej codziennej diecie wykluczeń: w zasadzie może jeść wszystko, co dla człowieka jadalne, choć najczęściej wybiera mięso i produkty odzwierzęce. 

Mięsożercy tworzą największą grupę konsumentów restauracji, choć trendy pokazują, że coraz więcej mięsożerców przechodzi – mniej lub bardziej świadomie – na fleksitarianizm. Wybierając ten sposób odżywiania, rezygnują ze spożywania asortymentu mięsnego na co dzień. Wybierają więc dania mięsne w restauracji, nie rezygnują z nich na spotkaniach towarzyskich, czy np. na wyjazdach.

CO JE MIĘSOŻERCA?

  • mięso czerwone
  • drób
  • podroby
  • tłuszcze zwierzęce – w tym smalec i łój
  • wędliny mięsne wysokoprzetworzone
  • produkty nabiałowe z mleka krowiego, koziego, owczego
  • jajka
  • dania typu fast food
  • rzadziej ryby i owoce morza

CZEGO UNIKA MIĘSOŻERCA?

Mięsożerca w swojej diecie może uwzględniać wszystkie grupy produktów. Jednak ze względu na potrzebę jedzenia mięsa oraz przywiązanie do prawdziwie mięsnych smaków, mięsożerca może unikać produktów imitujących mięso i produkty mięsne takich jak np.:

  • gyros roślinny,
  • kiełbaski z fasoli,
  • stek z soczewicy,
  • parówki sojowe,
  • smalec z fasoli,
  • burger roślinny. 

WYZWANIA DIETETYCZNE MIĘSOŻERCÓW

Odpowiednio zbilansowany posiłek na diecie mięsnej

Badania pokazują, że wysokie spożycie produktów odzwierzęcych jest jedną z głównych przyczyn chorób związanych ze stylem życia, takich jak: otyłość, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe. Dlatego wychodząc naprzeciw potrzebom osób na mięsnej diecie, dobrze jest zaproponować odpowiednio skomponowany posiłek. Oprócz produktów zwierzęcych powinien zawierać produkty roślinne. Taka modyfikacja nie powinna zmieniać walorów smakowych, a nawet je podnosić. Przede wszystkim jednak zwiększy to wartość odżywczą posiłku. 

Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu

Zakwaszenie organizmu, czyli obniżenie pH płynów ustrojowych, leży u podłoża wielu chorób, ponieważ wpływa ono na zaburzenia metaboliczne oraz zmianę gospodarki hormonalnej. To pokazuje, jak ważna jest właściwa równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie. Zakwaszenie wynika w głównej mierze ze spożywania zbyt dużych ilości żywności kwasotwórczej oraz zaniżonego udziału minerałów zasadotwórczych w diecie, takich jak wapń, magnez, potas, czy sód. Mięso ma odczyn kwaśny, natomiast większość warzyw odczyn zasadowy. Dlatego, aby spożywany przez mięsożercę posiłek był zdrowy i wartościowy oraz by nie narażał go na rozwój chorób, na talerzu powinno znajdować się około 25% żywności kwasotwórczej, a 75% zasadotwórczej. 

ZBILANSOWANY POSIŁEK OSOBY NA DIECIE MIĘSNEJ

Aby posiłek mięsożercy był odpowiednio skomponowany, powinien składać się z następujących elementów:

  • ¼ talerza może zajmować porcja mięsa,
  • ¼ to dodatek węglowodanów złożonych – kasze, ryż pełnoziarnisty, pieczywo z pełnego ziarna,
  • ½ to pozostałe produkty roślinne takie jak warzywa w każdej postaci (surowe, gotowane, duszone, pieczone), nasiona roślin strączkowych (soczewicaciecierzyca, groch, fasola, soja, Pepitki).
  • Może też zawierać dodatek nieprzetworzonych tłuszczów roślinnych: orzechów, awokado, oliwy z oliwek lub innych olejów nierafinowanych.

Również produkty pochodzenia roślinnego są bogate w białko, a dieta z ich udziałem może być pełnowartościowa. Dlatego właśnie warto zawrzeć produkty roślinne w diecie, nawet jeśli na co dzień nie wyklucza się żadnych składników. Zobacz, jak komponować posiłki dla wegetarian>>