Coraz więcej ludzi boryka się z alergią na białko mleka krowiego lub nietolerancją laktozy. Taki problem mogą mieć również osoby, które korzystają z diet pudełkowych dlatego, jeśli planujesz poszerzyć swoje menu cateringowo-dietetyczne, warto uwzględnić również potrzeby tej grupy. Jednocześnie alergia na białko mleka krowiego nie jest tym samym, co nietolerancja laktozy, dlatego warto wiedzieć, jakie produkty mogą znaleźć się w uniwersalnej diecie bezmlecznej.

Dieta bezmleczna i dieta bez laktozy: dla kogo?

Dietę bezmleczną powinny wybrać osoby mające problemy z alergią na białka mleka krowiego, dietę bez laktozy – osoby z nietolerancją laktozy. Zdarza się również, że z diety należy wyeliminować zarówno białko mleka krowiego, jak i laktozę. W każdym z tych przypadków najbardziej uniwersalnym sposobem odżywiania będzie dieta bezmleczna.

Dieta bezmleczna – zasady

Dieta bezmleczna jest dietą eliminacyjną. Najczęściej alergia na produkty mleczne występuje u dzieci i to one potrzebują eliminacji mleka i jego przetworów, jednak w ostatnim czasie obserwuje się również poprawę stanu zdrowia u osób, które mają problemy z jelitami, a nawet z trądzikiem.

Chcesz wiedzieć więcej na temat diety bezmlecznej w restauracji? Odkryj:

  • Co eliminujemy na diecie bez mleka i bez laktozy?
  • Na co zwrócić uwagę wybierając produkty?
  • Co można jeść?
  • Wapń w diecie bez nabiału.
  • ZAWARTOŚĆ TALERZA w diecie bez mleka.
  • Dieta bezmleczna i bez laktozy – jadłospis na cały dzień.

Czytaj więcej »

Nie masz jeszcze konta? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!

Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?

Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.

Zarejestruj się