Wypowiedź Dyrektora Generalnego Bonduelle Polska Romana Czernickiego

Rozwój zrównoważony odgrywa szczególną rolę w koncernie Bonduelle. Pamiętajmy, że jesteśmy firmą ściśle współpracującą ze światem rolniczym. Ciągle zadajemy sobie pytanie, co możemy jeszcze zrobić, żeby jakość naszych warzyw była zawsze na najwyższym poziomie, zachowując jednocześnie naszą Planetę dla przyszłych pokoleń w co najmniej takiej kondycji jak dzisiaj.


Jednym z przykładów działań dotyczących rozwoju zrównoważonego jest pełna kontrola upraw, które realizujemy z naszymi partnerami-rolnikami. Z każdym z rolników podpisujemy tzw. Kartę Dostawcy Bonduelle, w ramach której rolnicy zobowiązujà się do stosowania wszystkich metod i technik proponowanych przez nasz koncern. Taki sposób działania pozwala nam na ścisłą kontrolę wszystkich procesów rolnych.

 

karta dostawcy_artykul prezesa

 

Wielu producentów zadaje sobie pytanie jak zmniejszyć lub ograniczyć użycie pestycydów i innych środków zanieczyszczających glebę? My nie tylko zadajemy sobie takie pytania, ale w sposób aktywny wdrażamy „zdrową produkcję”. Zamiast środków ochrony roślin, staramy się stosować wszelkie metody alternatywne polegające na mechanicznym zwalczaniu chwastów. Dodatkowo nasze fabryki wyposażone są w sortowniki optyczne, które pozwalają wyeliminować wszelkie ciała obce, które w sposób mechaniczny nie zostały usunięte na polu. Jako ciekawostkę podam, że aby maksymalnie ograniczyć użycie środków ochrony roślin, stosujemy na polach różnego typu sygnalizatory, tzw. „łapki na insekty”, co pozwala nam podjąć decyzję czy, kiedy i w jaki sposób możemy dane insekty zwalczyć na polu. W takich przypadkach stosujemy tzw. „metodę dzieloną”, tzn. środki ochrony roślin używane są w minimalnej dawce, w optymalnych warunkach atmosferycznych i o określonej porze dnia. Taki sposób użycia określonego środka minimalizuje jego ilość, stając się skuteczną metodą zwalczania insektów, nie wpływając jednocześnie na jakość przyszłych warzyw i nie zanieczyszczając gleby.


Innym przykładem działań na rzecz zrównoważonego rozwoju jest tzw. „uproszczona technika uprawy gleby”, której jesteśmy wielkim propagatorem. Metoda ta polega na uprawianiu gleby bez wstępnej orki, co pozwala na przeciwdziałanie erozji wietrznej i wodnej gleby. Dodatkowo wzmacnia próchnicę gleby poprzez wzrost żywych mikroorganizmów, które tę glebę użyźniają. To z kolei pozwala nie stosować nawozów sztucznych bądź znacznie minimalizowaç ich użycie, gdyż gleba jest glebą „naturalnie z siebie użyźnioną”. Jako przykład podam, że w naszej fabryce w Gniewkowie na Kujawach już 60% całego areału groszku i 50% areału fasoli szparagowej uprawianych jest tą metodą.

uprawa fasoli_artykul prezesa


Następnym bardzo ważnym elementem jest stosowanie płodozmianu gleby po to, żeby była ona zawsze żyzna, nie miała elementów chorobowych ani grzybów. Nie wiem czy Państwo wiecie, że nasz wspaniały Groszek tańczący na ekranach telewizyjnych może rosnąć na danym polu tylko jeden raz na 5-6 lat!


wypowiedz dyrektora_kielkujacy groszek


Bardzo rozpisałem się o wszystkich kwestiach związanych z rolnictwem, ale jest to baza do tego, żeby „zdrowo” produkować warzywa, „zdrowo” dla naszych konsumentów i „zdrowo” dla przyszłych pokoleń.


Warto wspomnieć, że realizujemy i promujemy szereg działań takich jak obniżanie zużycia energii, gazu i wody, sortowanie odpadów warzywnych, które służą następnie jako biomasa itp.


Wszystkie te działania są dla nas niezmiernie ważne, gdyż chcemy, żeby „Przebojowe Warzywa Bonduelle” zawsze były kojarzone ze zdrowiem, energią, dynamizmem, żeby służyły naszym aktualnym i przyszłym konsumentom, którzy również będą chcieli cieszyć się Zieloną Planetą.

 

zielona planeta_wypowiedz dyrektora

 

Wypowiedzi udzielił Dyrektor Generalny Bonduelle Polska, Roman Czernicki

Strefa Nagród
facebook
Warzywne inspiracje
UWAGA:
do poprawnego działania strony włącz w przeglądarce internetowej obsługę JavaScirpt