Czy wiesz, że...?
1 2 3 4 5
Płacz przy krojeniu cebuli!

Płacz przy krojeniu cebuli!

By powstrzymać płacz przy krojeniu cebuli, nóż którego używamy musi być bardzo dobrze naostrzony.
Hartowanie i blanszowanie brokułów

Hartowanie i blanszowanie brokułów

Przygotowanie brokułów do blanszowania i hartowania. Brokuły krótko blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Czasami można dodać odrobinę cukru. Różyczki powinny pozostać twarde - al dente. W piecu konwekcyjnym blanszujemy brokuły na parze. Na blachach perforowanych układamy różyczki, solimy i koniecznie wkładamy do nagrzanego pieca. Hartowanie brokułów. Różyczki brokułów po wyjęciu z wody lub pieca natychmiast wkładamy do wcześniej przygotowanego naczynia z bardzo zimną wodą, najlepiej z lodem. Po całkowitym wystygnięciu warzyw, wyciągamy je z wody i dokładnie odcedzamy. Pamiętajmy aby stosunek warzyw do wody był odpowiedni - różyczki brokułów powinny swobodnie pływać w wodzie. W taki sposób przygotowane warzywa mają bardzo ładny, intensywny zielony kolor, ścisłą strukturę i apetyczny wygląd.
Ładny kolor brokułów!

Ładny kolor brokułów!

Brokuły będą miały ładniejszy kolor jeśli do gotujących się warzyw dodasz kilka kropel soku z cytryny.
Jeśli namoczysz cebulę w wodzie będzie mniej szczypać!

Jeśli namoczysz cebulę w wodzie będzie mniej szczypać!

Jeśli namoczysz cebulę w wodzie łatwiej ją obierzesz oraz będzie mniej piec w oczy. Do krojenia używaj bardzo ostrego noża, to również zmniejszy nieprzyjemne szczypanie.
Miękki żółty ser!

Miękki żółty ser!

Miękki żółty ser łatwiej będzie zetrzeć na tarce, jeśli włożysz go do zamrażarki na pół godziny.
Pionierzy uprawy pieczarek!

Pionierzy uprawy pieczarek!

Francuzi w XVI wieku jako pierwsi zajęli się uprawą pieczarek. Hodowane początkowo w kamieniołomach, szybko stały się specjałem. Często porównywane do trufli podawane były w towarzystwie homarów, raków i wytwornych gatunków alkoholi.
1 2 3 4 5
Najczęściej czytane
Najnowsze ciekawostki