Czy wiesz, że...?
1 2 3 4 5
Aromatyczny kurczak!

Aromatyczny kurczak!

Aby nadać pieczonemu kurczakowi lepszy smak, przed wstawieniem go do piekarnika należy włożyć pod skórkę plasterki cytryny lub pomarańczy.
Hartowanie i blanszowanie brokułów

Hartowanie i blanszowanie brokułów

Przygotowanie brokułów do blanszowania i hartowania. Brokuły krótko blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Czasami można dodać odrobinę cukru. Różyczki powinny pozostać twarde - al dente. W piecu konwekcyjnym blanszujemy brokuły na parze. Na blachach perforowanych układamy różyczki, solimy i koniecznie wkładamy do nagrzanego pieca. Hartowanie brokułów. Różyczki brokułów po wyjęciu z wody lub pieca natychmiast wkładamy do wcześniej przygotowanego naczynia z bardzo zimną wodą, najlepiej z lodem. Po całkowitym wystygnięciu warzyw, wyciągamy je z wody i dokładnie odcedzamy. Pamiętajmy aby stosunek warzyw do wody był odpowiedni - różyczki brokułów powinny swobodnie pływać w wodzie. W taki sposób przygotowane warzywa mają bardzo ładny, intensywny zielony kolor, ścisłą strukturę i apetyczny wygląd.
Ogórki zachowają ładny kolor....

Ogórki zachowają ładny kolor....

Ogórki zachowają ładny kolor jeżeli posolisz je bezpośrednio przed podaniem, w przeciwnym wypadku zwiotczeją i puszczą sok.
Bakłażany a'la kawior!

Bakłażany a'la kawior!

Z bakłażanów można przyrządzić mnóstwo doskonałych potraw. Oto jeden z wielu: Bakłażany a'la kawior. 30 dag bakłażanów pieczemy w piekarniku. Następnie obieramy ze skórki a gdy ostygną drobno siekamy. Dodajemy pokrojoną cebulę. W rondlu podgrzewamy 2-3 łyżki sosu sojowego, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego oraz sól i pieprz do smaku.Wszystkie składniki łączymy i dusimy na małym ogniu, a gdy wystygną skrapiamy cytryną.
Sous-Vide to warzywa pakowane próżniowo.

Sous-Vide to warzywa pakowane próżniowo.

Sous-vide po francusku oznacza „w próżni”, dzięki czemu zachowują swoje naturalne właściwości. Zastosowanie innowacyjnej technologii Sous-Vide sprawia, że do produkcji warzyw potrzebna jest minimalna ilość zalewy. Warzywa nie pozostają w długim kontakcie z wodą i w efekcie zachowują naturalne walory: smak, intensywny kolor, chrupiącą teksturę oraz wartości odżywcze. Ich jakość jest zbliżona do warzyw świeżych
Wątróbka to źródło łatwo przyswajalnego żelaza oraz witaminy B12.

Wątróbka to źródło łatwo przyswajalnego żelaza oraz witaminy B12.

Spożywanie w odpowiednich ilościach wątróbki, usprawnia funkcjonowanie mózgu i poprawia wzrok.
1 2 3 4 5
Najczęściej czytane
Najnowsze ciekawostki