Czy wiesz, że...?
1 2 3 4 5
Intensywny smak warzyw!

Intensywny smak warzyw!

Aby zwiększyć intensywność smaku warzyw, przed pieczeniem polej je oliwą. Dzięki temu uchronisz je także przed utratą smaku i witamin.
Komentarze
Wykorzystano 0 / 1000 znaków
Jeśli namoczysz cebulę w wodzie będzie mniej szczypać!

Jeśli namoczysz cebulę w wodzie będzie mniej szczypać!

Jeśli namoczysz cebulę w wodzie łatwiej ją obierzesz oraz będzie mniej piec w oczy. Do krojenia używaj bardzo ostrego noża, to również zmniejszy nieprzyjemne szczypanie.
Hartowanie i blanszowanie brokułów

Hartowanie i blanszowanie brokułów

Przygotowanie brokułów do blanszowania i hartowania. Brokuły krótko blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Czasami można dodać odrobinę cukru. Różyczki powinny pozostać twarde - al dente. W piecu konwekcyjnym blanszujemy brokuły na parze. Na blachach perforowanych układamy różyczki, solimy i koniecznie wkładamy do nagrzanego pieca. Hartowanie brokułów. Różyczki brokułów po wyjęciu z wody lub pieca natychmiast wkładamy do wcześniej przygotowanego naczynia z bardzo zimną wodą, najlepiej z lodem. Po całkowitym wystygnięciu warzyw, wyciągamy je z wody i dokładnie odcedzamy. Pamiętajmy aby stosunek warzyw do wody był odpowiedni - różyczki brokułów powinny swobodnie pływać w wodzie. W taki sposób przygotowane warzywa mają bardzo ładny, intensywny zielony kolor, ścisłą strukturę i apetyczny wygląd.
Ryby nie tuczą!

Ryby nie tuczą!

Kiedy zapytano pewnego Japończyka, skąd się bierze "okrągła szczupłość" i piękne, gęste włosy u Japonek, odpowiedział: "Bo żywią się głownie rybami morskimi". Ryby nie tuczą! Dla porównania 100 g dorsza dostarcza zaledwie 70 kalorii, a 100 g szynki - aż 340 kalorii.
Jak się pozbyć intensywnego zapachu ryby?

Jak się pozbyć intensywnego zapachu ryby?

Należy namoczyć ryby przez około 2 godziny w mleku z pieprzem oraz obłożyć ją cebulą lub pietruszką to sprawi, że pozbędziesz się jej intensywnego zapachu.
Słodki smak marchewki!

Słodki smak marchewki!

Marchewka nabierze słodkiego smaku i wspaniałego aromatu, jeśli podczas gotowania dodasz do niej odrobinę soku pomarańczowego.
1 2 3 4 5
Strefa Nagród
facebook
Warzywne inspiracje
UWAGA:
do poprawnego działania strony włącz w przeglądarce internetowej obsługę JavaScirpt