Food truck – czego potrzebujesz, żeby rozpocząć działalność?
Porady

Food truck – czego potrzebujesz, żeby rozpocząć działalność?

Zastanawiasz się nad rozpoczęciem działalności food truckowej? A może food truck to Twój pomysł na kolejny lokal - tym razem mobilny?

Nie czekaj, przygotuj się już teraz. Podpowiadamy, co warto wiedzieć przed podjęciem decyzji o własnym lokalu… na kółkach.

FOOD TRUCK - CO WARTO WIEDZIEĆ?

Food truck to zwykle samochód dostosowany do sprzedaży żywności. Jako mobilny punkt gastronomiczny nie podlega przepisom techniczno-budowlanym. Właściciel food trucka musi jednak zapewnić odpowiedni stan higieniczno-sanitarny, który został szczegółowo opisany w rozdziale II i III do załącznika II Rozporządzenia 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych.

Niezależnie od tego, co planujemy sprzedawać w naszym food trucku, musimy spełniać podstawowe wymagania sanepidu dla gastronomii, czyli:

  • wszystkie powierzchnie robocze w naszym food trucku powinny być łatwo zmywalne, gładkie
i nienasiąkliwe;
  • należy wydzielić szafkę na odzież brudną i czystą personelu;
  • należy wydzielić szafkę na środki czystości;
  • na wyposażeniu musi się znajdować co najmniej jedna umywalka do mycia rąk
  • należy zapewnić zlew dwukomorowy do mycia sprzętu produkcyjnego;
  • należy zapewnić dostęp do ciepłej i zimnej wody;
  • urządzenia chłodnicze / mroźnicze muszą być wyposażone w termometry, co
  • umożliwia kontrolowanie temperatury przechowywanych artykułów spożywczych; 
  • kosze na odpady muszą być zamykane pokrywą;
  • nad urządzeniami grzewczymi należy zainstalować działający okap.

FOOD TRUCK - POZWOLENIA

Procedura związana z odbiorem food trucka przez Sanepid jest porównywalna z odbiorem stacjonarnego lokalu. Na odbiór należy skompletować i przedłożyć:

  1. odpis z KRS lub wydruk  z CEiDG podmiotu odpowiedzialnego za produkcję
  2. dowód rejestracyjny samochodu / przyczepy.
  3. badanie wody – będzie potrzebne w przypadku, gdy mamy stałe przyłącze sieci wodociągowej. Jeśli korzystamy z wody butelkowanej, nie musimy przedkładać wyników badań. 
  4. orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników czyli tzw. dawna książeczka sanepidowska.
  5. umowa na wywóz śmieci, odpadów – będzie niezbędna w przypadku, gdy mamy stałe miejsce działalności. Jeśli prowadzimy działalność eventową, wywóz odpadów zwykle zapewnia organizator wydarzenia (co powinno mieć odzwierciedlenie w umowie z organizatorem). 
  6. umowa najmu / dzierżawy / prawo do użytkowania terenu – w przypadku, gdy mamy stałe miejsce działalności.
  7. umowa użyczenia toalety dla personelu – z powodu braku możliwości wydzielenia toalety dla personelu, należy ją zapewnić w inny sposób. Najczęściej właściciel food trucka zawiera umowę z pobliskim sklepem, czy stacją benzynową. Bardzo ważne jest, aby w umowie o użyczenie toalety pojawił się zapis, informujący że: toaleta jest z przedsionkiem, zamykana oraz że przeznaczona jest wyłącznie dla osób z orzeczeniem do celów sanitarno-epidemiologicznych. Można również skorzystać z przenośnej toalety. Warto jednak wcześniej skonsultować tę opcję 
z jednostką Sanepidu. Jeśli prowadzimy działalność wyłącznie eventową, toalety zwykle zapewnia organizator wydarzenia. 
  8. Umowa na wywóz i utylizację oleju spożywczego – w przypadku gdy będziemy używać frytury, musimy podpisać umowę z firmą zewnętrzną, która będzie ją systematycznie odbierać. Podczas odbioru Sanepidu powinniśmy wskazać miejsce w naszym food trucku, gdzie będziemy gromadzić pojemniki ze zużytym olejem.
  9. Dokumentacja GMP/GHP
  10. Dokumentacja HACCP
  11. Książka kontroli przedsiębiorcy

 

FOOD TRUCK: DOPUSZCZALNA PRODUKCJA

Na pytanie, czy można w food trucku przygotowywać produkty od podstaw, usłyszycie odpowiedź NIE. Sanepid w mobilnych punktach gastronomicznych dopuszcza produkcję wyłącznie na bazie półproduktów. Czy zatem kołacze i gofry oferowane przez liczne food trucki przygotowywane są z gotowych mieszanek? W większości przypadków odpowiedź brzmi TAK. Zdarza się również, że food truck współpracuje ze stacjonarnym lokalem gastronomicznym, który przygotowuje dla niego ciasto np. do naleśników. Oczywiście taki lokal musi być zatwierdzony przez Sanepid i być odpowiednio dostosowany.

Decyzja podjęta? Zanim ruszysz w drogę, koniecznie dobrze policz koszty!