Transport Żywności Gotowej - Wymagania Sanepidu
Porady

Transport Żywności Gotowej - Wymagania Sanepidu

Zastanawiasz się nad transportem żywności? Stawiasz na pojazd z chłodnią, czy raczej na transport w pojemnikach termicznych? Zobacz, jakie wyzwania stawia przed Tobą Sanepid i nie daj się zaskoczyć.

REGULACJA PRAWNA

Wymagania dotyczące środków transportu przewożących produkty spożywcze, określone zostały w rozdziale IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004. Zgodnie z nimi środki transportu do przewozu żywności muszą być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja.

ZATWIERDZENIE ŚRODKA TRANSPORTU

W przypadku, gdy mamy do dyspozycji dostawczy samochód lub samochód chłodnię/mroźnię wystarczy złożyć wniosek do Sanepidu, w którym zamieścimy informację na temat marki samochodu oraz podamy numer dowodu rejestracyjnego. Do wniosku zaleca się dołączyć również kopie dowodu rejestracyjnego. Następnie należy udać się samochodem (zwykle) pod budynek Sanepidu, w celu jego zatwierdzenia. Zdarza się również, że do zatwierdzenia środka transportu dochodzi podczas odbioru całego lokalu gastronomicznego.

Nie można pominąć tutaj instrukcji i zapisów m.in. dotyczących mycia i dezynfekcji pojazdu, w przypadku samochodu chłodnia – zapisów z kontroli temperatury, które powinny znaleźć się w dokumentacji GMP/GHP. Sanepid będzie od nas wymagał prowadzenia takich zapisów.

TRANSPORT ŻYWNOŚCI W TERMOBOKSACH / TERMOTORBACH

Co w przypadku, gdy dysponujemy samochodem osobowym i chcemy go zatwierdzić? Czy istnieje taka możliwość? Oczywiście istnieje, ale pod warunkiem, że powierzchnia bagażnika będzie łatwa do utrzymania w czystości i zachowamy odpowiednie warunki transportu charakterystyczne dla przewożonej żywności. Interpretacja tego warunku jest dość szeroka. Często restauratorzy stosują specjalne zamykane pojemniki, które chronią żywność przed zanieczyszczeniem, jednocześnie zapewniając odpowiednie warunki transportu. Bagażniki wykładają specjalnymi wykładzinami, które są łatwe do utrzymania w czystości.

Zanim zdecydujemy się na zakup specjalnych pojemników, czy na odpowiednie zaadaptowanie powierzchni naszego bagażnika, należy skontaktować się z miejscowym urzędnikiem Sanepidu. Dla części Inspekcji Sanitarnych wystarczy, że będziemy używać specjalnych zamykanych pojemników przeznaczonych do kontaktu z żywnością (np. termoboksy, termotorby, termosy). W dokumentacji GMP/GHP opiszemy, w jaki sposób pojemniki są utrzymywane w czystości i w jaki sposób jest ewentualnie kontrolowana w nich temperatura.

Niektóre Inspekcje Sanitarne mogą takiego rozwiązania nie zaakceptować (np. gdybyśmy chcieli transportować żywność nietrwałą mikrobiologicznie tj. mięso, ryby, czy lody). W przypadku świadczenia dowozu jedzenia np. pizzy – takie rozwiązania są przeważnie opiniowane pozytywnie.

NASZA RADA

Jeśli planujesz zatwierdzić środek transportu, skontaktuj się z miejscową Inspekcją Sanitarną. Podczas rozmowy zapytaj, jakie wymagania pod kątem Twojej działalności musi spełnić pojazd. Jeśli chcesz zatwierdzić samochód osobowy, zapytaj czy zastosowanie specjalnych pojemników transportowych do kontaktu z żywnością wystarczy.

Pamiętaj również, aby umieścić w dokumentacji GMP/GHP stosowne zapisy i instrukcje dotyczące transportu żywności. Mamy dla Ciebie Instrukcje higieny transportu wyrobów gotowych, którą możesz pobrać z naszej strony. Wypełnij formularz poniżej i pobierz instrukcję już dziś!