Nowe stawki VAT od 1 lipca 2020 - co zmienia się dla gastronomii?
Porady

Nowe stawki VAT od 1 lipca 2020 - co zmienia się dla gastronomii?

1 lipca 2020 r. zmieniły się niektóre stawki podatku VAT dla wybranych produktów oraz usług. Nowością jest również przyjęcie zasady co do ujednoliconej stawki dla wybranych grup produktów (z nielicznymi wyjątkami). Dowiedz się, co może się zmienić w Twojej restauracji.

 

Sprawdź nowe stawki VAT dla wybranych produktów
Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa, łupinki i łuski kawy, substytuty kawy zawierające kawę w każdej ilości – 23%
Herbata z uwzględnieniem mate oraz herbaty aromatyzowanej – 23%
Przyprawy w tym: curry, jałowiec, kurkuma, koper, kolendra, papryka, kardamon, liście laurowe i pozostałe – 8% (obniżenie stawki dla np. papryki słodkiej czy też gałki muszkatołowej, ale i podwyższenie niektórych z 5%)
Owoce i orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych – 5% (obniżenie stawki dla owoców cytrusowych, podzwrotnikowych i tropikalnych)
Żywność homogenizowana, buliony, zupy – 5%
Musztarda – 8%
Pieczywo wraz z ciastkami – 5% (wcześniej te przekraczające 14 dniową datę do spożycia miały 23%)
Chipsy i paluszki słone – 5%
Przetwory z mięsa, ryb lub owoców morza – 5% za wyjątkiem :
Kawioru i jego namiastki – 23%
Soków z mięczaków, skorupiaków i pozostałych bezkręgowców – 23%
Krewetek, homarów, krabów, ośmiornic, ostryg, omułek i pozostałych bezkręgowców wodnych – 23%
Lód do celów spożywczych – 23%
Jaki wpływ mają zmiany VAT dla gastronomii? 
Wszystko oczywiście zależy od kuchni i produktów jakie dany lokal stosuje w swojej ofercie. Będzie można zaoszczędzić na zakupach między innymi cytrusów czy też części przypraw i pieczywa. Kontrowersje budzi jednak podniesienie stawki na owoce morza. Oznacza ona bowiem, że jeżeli w daniu znajdzie się nawet śladowa ilość któregoś z produktów z tej grupy, to stawka VAT na to danie powinna być podniesiona na 23%. Podobnie jest np. z koktajlami alkoholowymi. Niezależnie od proporcji soków, owoców i alkoholu, stawka na napoje zawierające nawet małe ilości alkoholu wynosi 23%. Ta stawka obejmuje również kawę i herbatę, sprzedawaną zarówno na miejscu, jak i na wynos. 

Sprawdź nowe stawki VAT dla wybranych produktów

 

  1. Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa, łupinki i łuski kawy, substytuty kawy zawierające kawę w każdej ilości – 23%
  2. Herbata z uwzględnieniem mate oraz herbaty aromatyzowanej – 23%
  3. Przyprawy w tym: curry, jałowiec, kurkuma, koper, kolendra, papryka, kardamon, liście laurowe i pozostałe – 8% (obniżenie stawki dla np. papryki słodkiej czy też gałki muszkatołowej, ale i podwyższenie niektórych z 5%)
  4. Owoce i orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych – 5% (obniżenie stawki dla owoców cytrusowych, podzwrotnikowych i tropikalnych)
  5. Żywność homogenizowana, buliony, zupy – 5%
  6. Musztarda – 8%
  7. Pieczywo wraz z ciastkami – 5% (wcześniej te przekraczające 14 dniową datę do spożycia miały 23%)
  8. Chipsy i paluszki słone – 5%
  9. Lód do celów spożywczych – 23%
  10. Przetwory z mięsa, ryb lub owoców morza – 5% za wyjątkiem:

 

  • Kawioru i jego namiastki – 23%
  • Soków z mięczaków, skorupiaków i pozostałych bezkręgowców – 23%
  • Krewetek, homarów, krabów, ośmiornic, ostryg, omułek i pozostałych bezkręgowców wodnych – 23%

 

Jaki wpływ mają zmiany VAT na prowadzenie gastronomii? 

Wszystko oczywiście zależy od kuchni i produktów jakie dany lokal stosuje w swojej ofercie. 

Będzie można zaoszczędzić na zakupach między innymi cytrusów czy też części przypraw i pieczywa. 

Kontrowersje budzi jednak podniesienie stawki na owoce morza. Oznacza ona bowiem, że jeżeli w daniu znajdzie się nawet śladowa ilość któregoś z produktów z tej grupy, to stawka VAT na to danie powinna być podniesiona na 23%. Podobnie jest np. z koktajlami alkoholowymi. Niezależnie od proporcji soków, owoców i alkoholu, stawka na napoje zawierające nawet małe ilości alkoholu wynosi 23%. Ta stawka obejmuje również kawę i herbatę, sprzedawaną zarówno na miejscu, jak i na wynos.