Listeria monocytogenes – jak jej uniknąć?
Porady

Listeria monocytogenes – jak jej uniknąć?

Co jakiś czas Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu ze sklepów produktów z uwagi na obecność bakterii Listeria monocytogenes. Przeczytaj, dla kogo ta bakteria jest groźna i poznaj metody, jak jej uniknąć.

Co to jest Listeria?
Listeria monocytogenes to gram-dodatnia pałeczka, która występuje powszechnie w środowisku tj. w glebie, wodzie, roślinach. Bakteria ta toleruje zarówno środowisko bardzo mocno zasolone, a także niskie temperatury - w tym temperatury mroźnicze. Zakażenie Listeria monocytogenes wywołuje chorobę zwaną listeriozą.
Uwaga na mrożenie półproduktów!
Bardzo popularnym nawykiem wśród restauracji jest mrożenie półproduktów. Proces mrożenia produktów nie daje całkowitej gwarancji, że bakteria Listeria monocytogenes została wyeliminowana z produktu.
Czym jest listerioza?
Listerioza to choroba, która może być niebezpieczna dla osób o obniżonej odporności, dzieci oraz kobiet w ciąży. Już niewielka dawka, szacowana na poniżej 1000 organizmów w 1 g żywności, może być groźna. U zdrowych osób listerioza może przebiegać bezobjawowo lub z niewielkimi dolegliwościami.
Listerioza przypomina w przebiegu grypę. Do najczęstszych objawów zaliczamy: gorączkę, dreszcze, bóle stawów i mięśni, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
W skrajnych przypadkach choroba ta może prowadzić do rozwoju zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, czy sepsy.

Co to jest Listeria?

Listeria monocytogenes to gram-dodatnia pałeczka, która występuje powszechnie w środowisku tj. w glebie, wodzie, roślinach. Bakteria ta toleruje zarówno środowisko bardzo mocno zasolone, a także niskie temperatury - w tym temperatury mroźnicze. Zakażenie Listeria monocytogenes wywołuje chorobę zwaną listeriozą.

Uwaga na mrożenie półproduktów!

Bardzo popularnym nawykiem wśród restauracji jest mrożenie półproduktów. Proces mrożenia produktów nie daje całkowitej gwarancji, że bakteria Listeria monocytogenes została wyeliminowana z produktu.

Czym jest listerioza?

Listerioza to choroba, która może być niebezpieczna dla osób o obniżonej odporności, dzieci oraz kobiet w ciąży. Już niewielka dawka, szacowana na poniżej 1000 organizmów w 1 g żywności, może być groźna. U zdrowych osób listerioza może przebiegać bezobjawowo lub z niewielkimi dolegliwościami.Listerioza przypomina w przebiegu grypę. Do najczęstszych objawów zaliczamy: gorączkę, dreszcze, bóle stawów i mięśni, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego.W skrajnych przypadkach choroba ta może prowadzić do rozwoju zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, czy sepsy.

Gdzie występuje Listeria?

Źródłem zanieczyszczenia żywności Listeria monocytogenes jest środowisko, w którym żywność została wyprodukowana.

Do najczęstszych miejsc w restauracji, w których może występować ten patogen, zaliczamy:

  • podłogę

Odprowadzanie wody z pomieszczeń produkcyjnych, a także odpowiednie nachylenie pozwala na utrzymanie suchej podłogi, a tym samym eliminuje możliwość rozwoju Listeria monocytogenes, która jak powszechnie wiadomo dobrze rozwija się w wodzie. Kolejnym środkiem zapobiegawczym jest obuwie pracowników, które należy zmieniać i utrzymywać w czystości, aby tym samym wyeliminować możliwość roznoszenia tego patogenu.

  • odpływy

Odpływy to miejsca, w które sprzyjają rozwoju mikroflory. Odpowiednio zaprojektowany odpływ, zapewnia łatwe utrzymanie higieny.

  • sprzęt

Trudno dostępne miejsca, szczeliny, w których pozostaje woda to obszary sprzętu, które narażone są na rozwój Listeria monocytogenes. Podczas codziennych zabiegów mycia i dezynfekcji należy szczególną uwagę zwrócić na te obszary.

Żywność, która narażona jest na ten patogen, to przede wszystkim:

  • mrożonki,
  • mięso,
  • niepasteryzowane mleko,
  • surowe warzywa i owoce,
  • surowe i wędzone ryby,
  • lody,
  • próżniowo pakowane produkty mięsne i drobiowe,
  • gotowe wyroby garmażeryjne.

Jak uniknąć listeriozy?

Do najważniejszych środków zapobiegawczych, chroniących przed listeriozą zaliczamy:

  • odpowiednią obróbkę termiczną produktów, która całkowicie eliminuje patogen,
  • kontrolę higieny personelu, w tym przede wszystkim higiena rąk,
  • kontrolę higieny w trakcie przygotowania posiłków.