Boczniaki w sosie śmietanowym na wiejskim chlebie
przepis

Boczniaki w sosie śmietanowym na wiejskim chlebie

  • role:
  • Przekąska
SKŁADNIKI (10 porcji):
Boczniaki Mini 1000 g
Rukola 150 g
Szalotka 15 g
Bulion 500 ml
Śmietana 200 ml
Czosnek 1 ząbek
Masło 5 g
Sól, pieprz
Chleb wiejski 10 kromek
Sposób przygotowania:

Podsmażyć nierozmrożone boczniaki na maśle. Dusić 5 minut. Powstały sos odlać i wymieszać z bulionem. Boczniaki ponownie na niewielkiej ilości masła podsmażyć na patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bulion. Zredukować, a następnie dodać śmietanę.

Boczniaki podawać na zgrillowanych z dodatkiem czosnku kromkach wiejskiego chleba. Na wierzch posypać rukolą.