Brukselka po parysku z marchewką, korzeniem pietruszki, brukselką z serem gruyere i szynką serrano
przepis

Brukselka po parysku z marchewką, korzeniem pietruszki, brukselką z serem gruyere i szynką serrano

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (4 porcje, 30 min):
MARCHEWKA ŻÓŁTA, KORZEŃ PIETRUSZKI I POŁÓWKI BRUKSELKI 200 g
Masło 10 g
Cebula 1/2 sztuki
Białe wino 20 ml
Śmietana 30% 150 g
Ser Gruyere 20 g
Natka pietruszki 5 g
Sól/pieprz do smaku
Świeży tymianek 1 gałązka
Szynka Serrano 10 g
Pomidorki cherry 8 sztuk
Bagietka 8 kromek
Rozmaryn do dekoracji
Sposób przygotowania:

Posiekaną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożoną mieszankę warzyw, podlać białym winem i poddusić. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Zredukować sos dodając starty ser i gotując przez chwilę do uzyskania konsystencji gęstego jogurtu.

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać dodatkowym serem i zapiec w temperaturze 185⁰C przez 10-12 minut.

Szynkę usmażyć na suchej patelni.

Sposób podania:

Zapieczone warzywa rozłożyć do miseczek, na wierzch dodać szynkę i udekorować rozmarynem i pomidorkami cherry. Podawać z bagietką.