BURGER VEGE YUMMY
przepis

BURGER VEGE YUMMY

  • role:
  • Składnik dania
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (10 porcji, 10 min):
Yummy Vegeburger Falafel 10 sztuk
Młode listki szpinaku świeże 700 g
Bułki do burgerów barwione sepią 10 sztuk
Czerwona cebula pokrojona w piórka 300 g
Orzechy pekan prażone 200 g
Śmietana roślinna 400 g
Konfitura figowa 200 g
Ser roślinny 800 g
Limonka (skórka i sok) 2 sztuki
Świeża kolendra listki
Olej z pestek winogron
Cukier
Ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:

Vegeburgery Yummy Falafel rozmrozić w temperaturze +3°C i smażyć w piecu w temperaturze 210°C przez 8 minut.

Czerwoną cebulę pokroić w piórka, spryskać oliwą z oliwek, dodać orzechy, delikatnie posypać cukrem, zdeglasować octem balsamicznym i odstawić. Przygotować sos. Do miksera przełożyć śmietanę, dodać 350 g szpinaku, konfiturę figową, sok z limonki, skórkę otartą z limonki i kolendrę.

Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Bułki do burgerów grillować delikatnie (obie części).

Sposób podania:

Spodnią część bułki posmarować grubo sosem, ułożyć Vegeburgera Yummy Falafel, na nim mieszanką cebuli i orzechów, następnie ser roślinny topiony, listki świeżego szpinaku. Posypać solą i pieprzem, zakończyć sosem i położyć wierzchnią część bułki.