Chłodnik z bobu
przepis

Chłodnik z bobu

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje):
Bób Bardzo Drobny MINUTE 400 g
Kukurydza Złocista 150 g
Kefir 300 ml
Maślanka 300 ml
Mąka orkiszowa 100 g
Jajko 2 szt.
Czosnek 1 ząbek
Sól, pieprz, świeża kolendra do smaku
Sposób przygotowania:

Bób rozmrozić i obrać ze skórki, ale skórki nie wyrzucać. Do bobu dodać maślankę, doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować i wstawić do lodówki. Skórkę z bobu włożyć do piekarnika z cienkimi plastrami czosnku na ok.140°C do wysuszenia. Kukurydzę zmiksować z jajkami i połączyć z mąką. Doprawić solą i mieszać do uzyskania konsystencji ciasta.Formować kluseczki i wkładać do wrzątku (tak jak kluseczki kładzione). Gotować ok. 1,5 minuty, a następnie schłodzić. Wysuszoną skórkę z czosnkiem zmiksować i przesiać przez drobne sitko do uzyskania pudru. Gotowy chłodnik wlać do miseczek, ozdobić kluseczkami, pudrem i świeżą kolendrą.