Chłodnik z rzodkiewki i buraczków
przepis

Chłodnik z rzodkiewki i buraczków

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (10 porcji):
Buraczki Tarte PAKOWANE PRÓŻNIOWO 250 g
Rzodkiewka 3 pęczki
Jajka ugotowane na twardo 3 szt.
Masło 75 g
Mąka 35 g
Śmietana 200 ml
Bulion warzywny 200 ml
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Połowę masła roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać bulion i śmietanę. Pokroić rzodkiewkę w plastry, podsmażyć na maśle, dodać buraki. Wszystko zmiksować, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Podawać schłodzone z kawałkiem jajka na twardo.