Crostini z humusem z cieciorki i pieczoną wieprzowiną
przepis

Crostini z humusem z cieciorki i pieczoną wieprzowiną

  • role:
  • Przekąska
SKŁADNIKI (4 porcje, 50 min):
Cieciorka PAKOWANA PRÓŻNIOWO 200 g
Polędwica wieprzowa 500 g
Bagietka pszenna 1 szt.
Czosnek 30 g
Sezam 100 g
Oliwa z oliwek 100 ml
Rozmaryn do smaku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Polędwicę wieprzową doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem i odstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i piec przez 20 minut. Ostudzić mięso i pokroić na cienkie plastry. Cieciorkę zmiksować, dodać do niej czosnek, sezam oraz oliwę z oliwek i ponownie zmiksować. Bagietki pokroić na skos, posmarować musem z cieciorki (humus) i obłożyć plastrami polędwicy. Crostini można udekorować świeżą rukolą lub roszponką.