Deser z Pepitek z czerwonej soczewicy & marchewki z ziarnami chia i jogurtem
przepis

Deser z Pepitek z czerwonej soczewicy & marchewki z ziarnami chia i jogurtem

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (5 porcji, 120 min):
Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki 100 g
Chia 50 g
Świeże owoce 150 g
Jogurt Bałkański 250 ml
Miód 40 ml
Limonka (sok) 1/2 sztuki
Puree z mango 150 g
Jajka 2 sztuki
Cukier 120 g
Barwnik spożywczy
Świeża mięta
Sposób przygotowania:

Pepitki gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 8 minut. Zachować proporcje 5:1. Przelać zimną wodą.

Ziarna chia połączyć z jogurtem, aby napęczniały. Następnie dodać ugotowane Pepitki, miód i sok z limonki.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem i barwnikiem spożywczym. Z powstałej piany uformować mini bezy i piec w piecu rozgrzanym do 120°C przez 40 minut.

Sposób podania:

Pepitki z chia rozłożyć na talerzu, podawać z bezami, miętą, puree z mango i owocami sezonowymi.