Falafel z bobem i cieciorką
przepis

Falafel z bobem i cieciorką

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (10 porcji):
Cieciorka PAKOWANA PRÓŻNIOWO 500 g
Bób Bardzo Drobny MINUTE 500 g
Groszek Zielony MINUTE 150 g
Świeża kolendra 30 g
Świeża mięta 30 g
Czosnek 30 g
Zmielona kolendra 10 g
Śmietana 30 g
Białko z jajek
Sok z cytryny
Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Pieprz cayenne
Sposób przygotowania:

Widelcem rozgnieść cieciorkę. Grubo posiekać rozmrożony bób i groszek. Drobno posiekać czosnek, cebulę, kolendrę i miętę. Wymieszać razem składniki, dodać białko. Uformować falafele i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.