Gołąbki z Pepitek z sosem pomidorowym
przepis

Gołąbki z Pepitek z sosem pomidorowym

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 60 min):
Pepitki z grochu łuskanego & cukinii 80 g
Pepitki z cieciorki & kukurydzy 80 g
Kapusta włoska 8 liści
Szpinak świeży 50 g
Ser feta 50 g
Pomidory suszone 50 g
Pomidory pelati 200 g
Oliwa z oliwek 30 ml
Cebula 40 g
Czosnek 3 g
Masło 20 g
Jajka przepiórcze 8 sztuk
Świeża bazylia
Sposób przygotowania:

Pepitki gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 8 minut. Zachować proporcje 5:1. Przelać zimną wodą. Odstawić.

Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie. Szpinak zblanszować i wymieszać z ugotowanymi Pepitkami. Składniki połączyć z serem feta, pomidorami suszonymi i czosnkiem.

Przygotowany farsz zawinąć w liście kapusty, podlać wywarem warzywnym i piec 30 min. w 180°C.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać pomidory pelati oraz bazylię i całość zmiksować, aby uzyskać konsystencję sosu. Jaja przepiórcze usmażyć.

Sposób podania:

Gołąbki polać sosem i podawać z sadzonym jajkiem przepiórczym.