Kanapka „street” ze smażonymi kalmarami, sosem tzatziki i warzywami w tempurze
przepis

Kanapka „street” ze smażonymi kalmarami, sosem tzatziki i warzywami w tempurze

  • role:
  • Przekąska
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (4 porcje):
Bułki do burgerów 4 szt.
Świeże kalmary 400 g
Kaszka kukurydziana 1000 g
Warzywa w tempurze 400 g
Olej arachidowy
DO PRZYGOTOWANIA SOSU TZATZIKI:
Jogurt grecki 250 g
Ogórek 1 szt.
Ząbek czosnku 2 szt.
Oliwa z oliwek 30 ml
Ocet winny z białego wina 10 ml
Sól, natka pietruszki
Sposób przygotowania:

Przygotować sos tzatziki: zetrzeć ogórek i przełożyć do miski wraz z drobno posiekaną natką pietruszki i drobno posiekanym czosnkiem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Kalmary wyczyścić i umyć. Pokroić w krążki. Obtoczyć je w kaszy i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju arachidowym. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu i posolić. Warzywa w tempurze usmażyć zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

SUGESTIA PODANIA:

Bułki rozkroić i posmarować sosem tzatziki. Na bułce ułożyć kalmary i warzywa w tempurze i przykryć drugą częścią bułki.