Kopytka z puree dyniowego z kurkami i orzechami włoskimi
przepis

Kopytka z puree dyniowego z kurkami i orzechami włoskimi

  • role:
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (4 porcje, 40 min):
Puree z Dyni 100% Warzyw 200 g
Kurki w Zalewie 200 g
Mąka 200 g
Jajka 4 szt.
Skrobia 200 g
Orzechy włoskie 50 g
Cebula 3 szt.
Czosnek 4 ząbki
Masło 50 g
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Puree z dyni odparować na patelni i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać do niego mąkę, jajka i skrobię, całość zagnieść w ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, które należy pokroić na skos na kształt kopytek. W garnku zagotować wodę z solą, wrzucić kopytka i gotować od momentu wypłynięcia przez 5 minut.

Kurki podsmażyć na maśle z czosnkiem i cebulą, dodać orzechy włoskie i chwilę dusić. Ugotowane kopytka ułożyć na talerzu i polać sosem z kurek i orzechów. Potrawę udekorować pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.