Krewetki z warzywami w tempurze i pikantną salsą
przepis

Krewetki z warzywami w tempurze i pikantną salsą

  • role:
  • Wyjątkowe okazje
  • Przekąska
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (4 porcje):
DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:
Mąka W 180 300 g
Mąka kukurydziana 150 g
Woda mineralna gazowana 400 g
Lód 5 kostek
DO PRZYGOTOWANIA KREWETEK
Średniej wielkości krewetki 20 szt.
Warzywa w tempurze 400 g
Miód, sól
DO PRZYGOTOWANIA SALSY:
Pomidorki gałązkowe 500 g
Cebula 1 szt.
Ząbek czosnku 1 szt.
Limonka 1 szt.
Przecier pomidorowy 200 ml
Papryczka chili 2 szt.
Kolendra, sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto do panierowania krewetek mieszając wszystkie składniki łyżką. Przygotowanie salsy: posiekać drobno cebulę i ząbek czosnku. Pomidory i papryczki pokroić w kostkę. Posiekane warzywa wyłożyć na patelnię i dusić 15 minut. Dodać oliwę z oliwek i połączyć dokładnie z warzywami przy pomocy trzepaczki. Przygotowanie krewetek: wyczyścić krewetki i usunąć pancerzyki zostawiając ogonki. Krewetki obtoczyć w cieście i usmażyć. Warzywa w tempurze usmażyć zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

SUGESTIA PODANIA:

Krewetki podawać wymieszane z warzywami w tempurze. Serwować z pikantną salsą.