Kulinarny Talent 2019 : Polędwiczka wieprzowa w zielonej posypce z galaretką miętową podana z pepisotto z boczniakami
przepis

Kulinarny Talent 2019 : Polędwiczka wieprzowa w zielonej posypce z galaretką miętową podana z pepisotto z boczniakami

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
  • Wyjątkowe okazje
SKŁADNIKI (4 porcje, 40 min):
Zielona posypka:
Pestki z dyni 50 g
Bułka tarta 2 łyżki
Roszponka kilka listków
 
Polędwiczka:
Polędwiczka wieprzowa 400 g
Przyprawa do wieprzowiny
Smalec z gęsi 1 łyżka
Tymianek, cząber, sól morska, pieprz czarny do smaku
 
Pepisotto:
Pepitki z grochu łuskanego & cukinii 300 g
Boczniaki Mini 150 g
Masło 1 łyżka
Białe wytrawne wino 50 ml
Wywar jarzynowy 200 ml
Parmezan 50 g
 
Galaretka miętowa:
Napar z herbaty miętowej 120 ml
Purée jabłkowe 70 g
Świeża mięta 10 g
Agar 5 g
 
Frytki:
Frytki mrożone 100 g
Frytura do smażenia
Sposób przygotowania:

Zielona posypka:

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Koperek umyć i posiekać. Bułkę tartą, pestki dyni, koperek i roszponkę zmiksować. Doprawić solą.

Polędwiczka:

Mięso umyć, oczyścić z błon, a następnie natrzeć ze wszystkich stron przyprawami. Smalec gęsi roztopić i obsmażyć mięso na złoty kolor. Polędwiczki obtoczyć w posypce i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyporcjować.

Pepisotto:

Na patelni roztopić masło, dodać boczniaki i chwile podsmażyć. Wsypać Pepitki i wlać wino. Wszystko zamieszać i odparować alkohol. Stopniowo dodawać wywar do uzyskania miękkości. Parmezan zetrzeć na tarce i dodać pepisotto. Wymieszać. Wyporcjować.

Galaretka miętowa:

Napar z herbaty miętowej zblendować z miętą i purée jabłkowym. Podgrzać do temperatury 95 stopni, dodać agar i ponownie zblendować. Przełożyć do form, pozostawić do stężenia. Wyporcjować.

Frytki:

Frytki usmażyć we fryturze (1,5-2 minuty w temperaturze 175 stopni).

Sposób podania:

Wszystkie składniki dania ułożyć na talerzach i podawać.

Autorem przepisu jest Kamil Wróżek z Zespołu Szkół Zawodowych im. św. Jadwigi Królowej w Bieczu - uczestnik konkursu Roberta Sowy “Kulinarny Talent 2019”.