Zwycięskie danie
przepis

Zwycięskie danie "Kulinarny Talent" Comber jagnięcy z groszkiem cukrowym

SKŁADNIKI (4 porcje):
Składniki na comber jagnięcy:
Comber jagnięcy brytyjski z kością 400 g
Szałwia 2 g
Pieprz cytrynowy 2 g
Sól morska 5 g
Olej 10 ml
Bułka pszenna 2 sztuki
Bułka tarta 50 g
Roszponka 30 g
Oliwa z oliwek 3 g
Bataty 280 g

Składniki na groszek:
Groszek Cukrowy Młody Mrożony Snow Peas 250g
Masło 20 g
Ser twardy 80 g
Pieprz 2 g
Składniki na piankę:
Śmietanka 30% 80 g
Musztarda miodowa 10 g

Składniki na żel:
Napar z herbaty zielonej z jaśminem 100 ml
Agar 1,25 g
Miód 1 łyżeczka
Skórka z cytryny 2 g
Sposób przygotowania:

Comber jagnięcy:
Mięso dokładnie oczyścić. Wyporcjować na 8 części. Pół garści liści szałwii posiekać. Obtoczyć mięso w ziołach i doprawić pieprzem cytrynowym. Wnętrze bułki, roszponkę, bułkę tartą, oliwę i kilka liści szałwii dokładnie zmiksować na puder. Doprawić do smaku solą.

Groszek:
Groszek cukrowy grubo posiekać. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Groszek podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać starty ser, wymieszać i doprawić. Gdy ser się rozpuści, zdjąć z ognia.

Pianka:
Śmietankę wymieszać z musztardą. Przelać przez gęste sito i wlać do syfonu na N2O. Nabić syfon i schłodzić w lodówce.

Żel:
Herbatę zaparzyć w wodzie, dodać skórkę startą z cytryny i miód. Rozpuścić w niej agar. Odstawić do lodówki do stężenia. Zmiksować na gładki żel.

Potrawa:
Na patelni rozgrzać olej. Comber obsmażyć ze wszystkich stron przez 7-8 minut. Posolić. Wstawić do piekarnika i piec 5 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu odstawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło, a następnie obtoczyć w zielonym pudrze.

Bataty pokroić w słupki i usmażyć we fryturze (1,5-2 minuty w temperaturze 175ºC) lub w piekarniku (14-16 minut w temperaturze 220ºC).