Mielone inaczej czyli karminadle drobiowe z cytryną i zasmażaną kapustą czerwoną z jabłkiem i anyżem

  • role:
  • Idealne połączenie
SKŁADNIKI (5 porcji):
Trybowane udźce z kurczaka 1 kg
Czerwona Kapusta z Jabłkiem 500 g
Groszek Cukrowy Młody Mrożony Snow Peas 150 g
Gwiazdki anyżu 3 szt.
Białe wino 1/2 szklanki
Mielona kurkuma 1 płaska łyżka
Sól, pieprz
Skórka otarta z 2 cytryn
Sposób przygotowania:

Drób zmielić i doprawić kurkumą, solą, pieprzem i skórką cytrynową. Całość wyrobić do momentu kiedy zacznie się znacząco kleić. Przy pomocy łyżki porcjować małe nierówne pulpety i smażyć bez tłuszczu po 2 minuty z każdej strony i dopiec na blaszce GN w temp. 150ºC przez 10 min. Kapustę dusić w winie z anyżem aż do odparowania wina przez około 10 min. Groszek sparzyć wrzątkiem. SUGESTIA PODANIA: Gotowe karminadle podawać z kapustą i udekorować cząstkami opiekanej cytryny oraz strączkami groszku cukrowego.