Mini zapiekanka z warzywami grillowanymi z ziemniakami i mozarellą
przepis

Mini zapiekanka z warzywami grillowanymi z ziemniakami i mozarellą

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Przekąska
SKŁADNIKI (4 porcje, 30 min):
Mieszanka Warzyw Grillowanych Andaluzja 400 g
Ugotowane ziemniaki 250 g
Pomidory gałązkowe 120 g
Mozarella 250 g
Oliwki bez pestek 50 g
Orzeszki piniowe 15 g
Listki świeżej bazylii 6 szt.
Oliwa z oliwek extra virgin 100 ml
Kostki lodu 15 g
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:

Mieszankę warzyw grillowanych podsmażyć na oliwie z oliwek. Pomidory pokroić w plasterki, posolić i pozostawić do wyschnięcia na 10 minut. W naczyniu do zapiekania (do jednej porcji) ułożyć warstwę ziemniaków w plastrach, następnie warstwę warzyw grillowanych, warstwę pomidorów i plaster mozarelli. Włożyć do pieca na 20 minut i piec w temp. 180°C. Następnie pozostawić jeszcze na 5 minut. Bazylię, kostki lodu i oliwę z oliwek zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie doprawić solą. Sposób podania: Mini zapiekankę ułożyć na talerzu, udekorować oliwkami, podsmażonymi orzeszkami piniowymi i kilkoma listkami świeżej bazylii.