Muffiny wegańskie z batatów
przepis

Muffiny wegańskie z batatów

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (12 porcji, 50 min):
BATATY KROJONE 500 g
Mąka bezglutenowa 350 g
vEGGs jajo wegańskie 1 sztuka
Cukier trzcinowy 250 g
Proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżka
Olej 1 szklanka
Cynamon 1 łyżka
Cukier puder do posypania
Bakalie/daktyle według uznania
Sposób przygotowania:

Bataty pozostawić do rozmrożenia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem vEEGs utrzeć wraz z cukrem. Podczas ucierania dodać bataty i olej, a następnie mąkę z dodatkami.

Do masy według uznania można dodać bakalie i daktyle.

Tak przygotowaną masę wyłożyć do foremek i piec w 200⁰C ok 20-25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe, jeśli nie - piec jeszcze przez kilka minut.

Sposób podania:

Podawać wystudzone i posypane cukrem pudrem z dodatkami wg uznania.