Naleśniki z sepią z warzywami grillowanymi, ricottą i parmezanem
przepis

Naleśniki z sepią z warzywami grillowanymi, ricottą i parmezanem

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (4 porcje, 30 min):
Jajka 4 szt.
Mleko 200 g
Mąka pszenna 00 (do wypieku pieczywa i pizzy) 150 g
Sepia 20 g
Świeża ricotta 200 g
Tarty ser 80 g
Parmezan w płatkach 120 g
Mieszanka Warzyw Grillowanych Andaluzja 120 g
Salsa pomidorowa lub sos pomidorowy 100 g
Oliwa z oliwek extra virgin
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:

Naleśniki: jajka wbić do salaterki, dodać sól i pieprz. Dodać przesianą mąkę, wymieszać i powoli dodawać mleko i sepię ciągle mieszając. Tak przygotowane ciasto „przepuścić przez chińczyka”. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć naleśniki z obu stron do wyczerpania ciasta. Farsz: na patelni podsmażyć mieszankę warzyw grillowanych z odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Dodać ricottę, tarty ser i przyprawić gałką muszkatołową. Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zawinąć w rożek. Odciąć wystające części naleśnika. Posypać tartym serem i zapiekać 7–8 minut w temp. 165°C. Sposób podania: Na talerz wylać sos pomidorowy lub salsę pomidorową. Na sosie ułożyć naleśnik. Udekorować płatkami parmezanu i świeżą bazylią.