Pepitki w bok choy
przepis

Pepitki w bok choy

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (3 porcje, 20 min):
Pepitki z cieciorki & kukurydzy 60 g
Cukinia 30 g
Fasolka zielona 30 g
Papryka czerwona 30 g
Kalafior 20 g
Czosnek 5 g
Pietruszka nać 15 g
Pomidorki cherry 30 g
Bok Choy 10 g
Orzechy nerkowca 10 g
Kolendra 5 g
Olej porowy 10 ml
Olej pomidorowy 10 ml
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Pepitki gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 8 minut. Zachować proporcje 5:1. Przelać zimną wodą. Odstawić.

Warzywa zblanszować i pokroić w nieregularne, małe kawałki. Warzywa wymieszać z Pepitkami i dodać połówki pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszać z olejem porowym i olejem pomidorowym oraz z przyprawami. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni.

Sposób podania:

Ułożyć przygotowane danie na liściu bok choy i posypać uprażonymi orzechami. Udekorować kolendrą i pietruszką.