Pidy z falafelami, szpinakiem i mozzarellą

Składniki

Falafel z cieciorki i kukurydzy

6 szt.

Pidy mini coctail

6 szt.

Szpinak baby

800 g

Cebula biała

20 g

Czosnek

1 ząbek

Oliwa z oliwek extra vergine

20 g

Mini mozzarella

6 szt.

Sól, pieprz

do smaku

Gałka muszkatołowa

do smaku

Papryka w paskach podsmażana

100 g

Pomidor

20 g

Cebula czerwona

1 szt.

Czosnek świeży

1 ząbek

Pepperoni świeża

według uznania

Oliwa z oliwek extra virgin

20 g

Świeża bazylia

kilka listków

Sól

do smaku

Cukier

do smaku

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

20 minit

Składniki

Falafel z cieciorki i kukurydzy

6 szt.

Pidy mini coctail

6 szt.

Szpinak baby

800 g

Cebula biała

20 g

Czosnek

1 ząbek

Oliwa z oliwek extra vergine

20 g

Mini mozzarella

6 szt.

Sól, pieprz

do smaku

Gałka muszkatołowa

do smaku

Papryka w paskach podsmażana

100 g

Pomidor

20 g

Cebula czerwona

1 szt.

Czosnek świeży

1 ząbek

Pepperoni świeża

według uznania

Oliwa z oliwek extra virgin

20 g

Świeża bazylia

kilka listków

Sól

do smaku

Cukier

do smaku

Sposób przygotowania:

Falafele (temp. wyjściowa -18°C) piec przez 8 minut w piecu w temp. 210°C lub smażyć na patelni (temp. wyjściowa -18°C) przez 3 minuty na rozgrzanym oleju.

Na rozgrzanej oliwie zblanszować cebulę i czosnek, przyprawić sobą. Dodać na chwilę liście szpinaku, ostudzić.

DIP: Paprykę podsmażoną zmiksować na gładką masę. Pokroić cebulę oraz pepperoni w drobną kostkę, bazylię i czosnek posiekać. Pomidor sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ bez pestek pokroić w taką samą kostkę jak resztę składników. Dodać oliwę, doprawić do smaku i całość wymieszać.

Sposób podania:

Na spodzie pidów ułożyć dip paprykowy, szpinak, kuleczki mozzarelli i falafelki. Przebić ozdobną szpadką. Podawać dodatkowo z sosem.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację