Pieczarkowe tapas
przepis

Pieczarkowe tapas

SKŁADNIKI (4 porcje, 30 min):
Pieczarki Krojone w Zalewie 400 g
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Szalotka drobno pokrojona 2 szt.
Czosnek przeciśnięty przez praskę 2 ząbki
Wytrawne cherry mały kieliszek
Świeży tymianek 1 gałązka
Chleb 9 kromek
Serek mascarpone 125 g
Migdały obrane 4 łyżki
Czosnek 1 główka
Natka pietruszki - drobno posiekana 1 pęczek
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na lekko rozgrzanych dwóch łyżkach oliwy podsmażyć szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać odsączone z zalewy pieczarki, zwiększyć ogień i podlać cherry. Pozostawić na wolnym ogniu na około 5 minut. Dodać posiekany tymianek i pozostawić całość na ogniu aż do wyparowania płynu. Doprawić pieprzem i solą. Z 8 kromek chleba wykroić okrągłe kawałki, posmarować je serkiem mascarpone i nałożyć na nie pieczarki. Pozostały kawałek pieczywa zmiksować na gładką masę razem z migdałami, główką czosnku, dwiema gałązkami natki pietruszki i odrobiną oliwy z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszankę przyrumienić na małym ogniu na patelni. Ułożone na talerzu tapas wstawić do piekarnika na 5 minut, po wyjęciu posypać uprażonymi migdałami.