Pieczona dynia hokkaido
przepis

Pieczona dynia hokkaido

  • role:
  • Przekąska
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (2 porcje):
Dynia w Kostkach 1000 szt.
Oliwa z oliwek
Czosnek 2 ząbki
Tymianek
Sól i pieprz
Majonez 2 łyżki
Jogurt grecki 150 szt.
Czosnek 1 ząbek
Ostra papryka
Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W misce wymieszać oliwę, sól, pieprz, ząbek czosnku i świeży tymianek. Dynię w kostkach wymieszać z tak przygotowaną marynatą, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min, aż dynia będzie miękka. Taka dynia jest idealną bazą do zup, ale również świetnie smakuje sama, podana z dipem majonezowym.