Pieczone warzywa
przepis

Pieczone warzywa

SKŁADNIKI (10 porcji, 60 min):
MIESZANKA BATATÓW I PIETRUSZKI 100 g
Cieciorka PAKOWANA PRÓŻNIOWO 150 g
Puree z Selera 100% Warzyw 200 g
Wywar z gotowania grzybów (w przepisu na polentę)
Ziemniaki 50 g
Buraczki młode 100 g
Rzepa 100 g
Czerwona cebula posiekana 50 g
Oliwa z oliwek 100 ml
Świeżo wyciśnięty czosnek 1 łyżka
Rozmaryn 1 łyżka
Czarny czosnek 1 łyżeczka
Lubczyk 1 gałązka
Koncentrat bulionu warzywnego 20 ml
Świeżo posiekana szalotka 20 g
Mikro zioła (rzeżucha łubinowa) 30 g
Sposób przygotowania:

Mieszankę batatów i pietruszki oraz puree rozmrozić wcześniej (24 h w temp. +3°C)

Ziemniaki umyć i gotować w skórce kilka minut. Obrać ze skórki. Buraczki obrać i pokroić w półplastry. Ugotować w wodzie, a następnie podsmażyć na oliwie pół godziny przed podaniem. Rzepę umyć i pokroić w półplastry. Ugotować w wodzie, a następnie podsmażyć na oliwie pół godziny przed podaniem.

Mieszankę batatów i pietruszki wymieszać z ziemniakami, cieciorką, czerwoną cebulą, oliwą z oliwek, czosnkiem i rozmarynem i ułożyć w GN. Warzywa wstawić do pieca i piec w temp.250°C przez 8-10 minut.

Wodę z gotowania grzybów podgrzać razem z puree przez 2 minuty do temperatury 70°C w środku, dodać czarny czosnek, lubczyk, koncentrat bulionu i szalotkę i zredukować do konsystencji gęstego sosu. Wyjąć gałązkę lubczyku i dokładnie zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę.

Sposób podania:

Pieczone warzywa ułożyć na talerzu, udekorować sosem i udekorować mikro ziołami rzeżuchy.